Officiële Herslag: Scheepjesschelling 2021 Zilver 1 ounce

€ 99,95
Officiële Herslag: Scheepjesschelling 2021 Zilver 1 ounce

Officiële Herslag: Scheepjesschelling 2021 Zilver 1 ounce

€ 99,95
Herslag van de originele Scheepjesschelling uit 1786 in 1 ounce zilver
  • In onberispelijke Proof-kwaliteit
  • Geleverd in luxe verpakking
  • Met genummerd Certificaat van Echtheid
  • Slechts 1.000 stuks wereldwijd!
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Koninklijke Nederlandse Munt lanceert met trots de Officiële Herslag van de originele Utrechtse Scheepjesschelling uit 1786! De zilveren herslag is verkrijgbaar in 1 én 2 troy ounce. Deze gewichtsmaat voor edelmetalen is internationaal bekend en geliefd: zeer toepasselijk voor deze vroegere handelsmunt!

De schelling is een Nederlandse muntsoort die verschillende varianten gekend heeft. Zo was er de Roosschelling, de Rijderschelling en de Arendschelling. De Scheepjesschelling werd in 1670 in het leven geroepen, omdat er van eerdere schellingen veel minderwaardige stukken in omloop waren. De munt had destijds een koers van zes stuivers. De Scheepjesschelling dankt zijn naam aan het gebruik voor de handel: de munt werd voornamelijk internationaal ingezet. Op de voorzijde staat dan ook een schip afgebeeld.

Ontwerp
De voorzijde van de Scheepjesschelling toont een oorlogsschip met vlag op het achtersteven en het omschrift ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’. Deze oude wapenspreuk van Nederland wordt vaak vertaald als het rijmende Eendracht maakt macht. De keerzijde toont het provinciewapen van Utrecht en het omschrift ‘MO:NO:ARG:ORDIN:TRAIECT’, voluit MONETA NOVA ARGENTEA ORDINUM TRAIECTUM. De vertaling hiervan luidt: Nieuwe zilveren munt van Utrecht.

De zilveren herslag van de Scheepjesschelling wordt geleverd in luxe bewaarverpakking, inclusief genummerd Certificaat van Echtheid.
Meer informatie
Artikelnummer 0110166
Metaal Zilver
Gehalte 999/1000
Gewicht 1 troy ounce (31,1 g)
Diameter 38,7 mm
Rand Glad
Kwaliteit Proof
Oplage 1.000