Piet Mondriaan Vijfje 2022 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Piet Mondriaan Vijfje 2022 BU-kwaliteit in coincard

Piet Mondriaan Vijfje 2022 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
  • BU-kwaliteit: extra glanzende munten
  • In uniek genummerde coincard verpakking
  • Onderdeel van de Coincard Catalogus en de Nationale Collectie®
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk 
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Iedereen die aan Piet Mondriaan denkt, ziet meteen het karakteristieke lijnenspel met primaire kleuren voor zich waar de kunstenaar bekend mee is geworden en zichzelf uiteindelijk onsterfelijk heeft gemaakt. In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren. Dit is dan ook de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt slaat ter ere van deze revolutionaire kunstenaar. Het Piet Mondriaan Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.

Piet Mondriaan
Piet Mondriaan wordt geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort en groeit op in een streng calvinistische familie. Zijn vader is onderwijzer en ziet Piet Mondriaan liever geen kunstenaar worden. Mondriaan volgt een opleiding tot tekenleraar maar laat zijn droom nooit varen. Op 18-jarige leeftijd organiseert hij een tentoonstelling van zijn eigen werk.

Mondriaan schildert in het begin van zijn carrière vooral portretten en landschappen. Rond zijn 30ste levensjaar krijgt hij interesse in theosofie: dit is een discipline die zoekt naar gemeenschappelijke kern van wetenschap, filosofie en religie. Mondriaan ontwikkelt op deze manier een interesse voor geometrische vormen. Hij ziet ze als de basis van alles, ondanks dat deze vormen niet als zodanig voorkomen in de natuur. De kunst van Mondriaan beweegt zich langzamerhand richting het abstracte. De zoektocht naar harmonie en ‘absolute’ schoonheid door composities van primaire kleuren, horizontale en verticale lijnen en egale kleurvlakken betekent de doorbraak van Piet Mondriaan en verandert hem uiteindelijk in de pionier van abstracte kunst.

Inspiratie van de ontwerper
Het Piet Mondriaan Vijfje is ontworpen door Marjolein Rothman. De ontwerper heeft gezocht naar de elementaire vertaling van Mondriaan’s visie. Horizontale en verticale lijnen zijn de basisprincipes in zijn werk en dit is dan ook gebruikt als uitgangspunt van het muntontwerp. Op de voorzijde staat het portret van koning Willem-Alexander. Aan de linkerzijde staat de tekst ‘Koning der Nederlanden’ van boven naar beneden. Aan de onderzijde, van links naar rechts, staat de tekst ‘Willem-Alexander’. De twee teksten kruisen elkaar en creëren hiermee hetzelfde lijnenspel zoals we van Mondriaan kennen. Helemaal links staan het munthuisteken en muntmeesterteken afgebeeld.

De keerzijde bevat ook een horizontale en verticale beweging. De twee op het fond liggende lijnen kruisen elkaar onderin het beeld. De tekst volgt deze lijnen. In de ene richting van de lijn staat 1872, het geboortejaar van Mondriaan. In de andere richting staat 2022, het jaar van 150 jaar Piet Mondriaan. De horizontale lijn is breder, om zo meer gewicht te geven aan de compositie en de naam Piet Mondriaan die erboven staat. 

Meer informatie
Artikelnummer 0114692
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 12.500