Speciale set: Tokio toen en nu

€ 169,00
Speciale set: Tokio toen en nu

Speciale set: Tokio toen en nu

€ 169,00
Judolegende Anton Geesink en huidig wereldkampioen Noël van ‘t End samen in één set 
  • Exclusieve Zilverset met twee officiële uitgiften
  • In aanloop naar de Olympische Spelen: Tokio toen en nu!
  • Bevat het Anton Geesink Vijfje Zilver Proof én een exclusieve Noël van ’t End penning Zilver Proof
  • Geleverd in luxe verpakking met hout uit de sportschool van Anton Geesink
  • Zeer gelimiteerde oplage van 500 sets in totaal
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) vergaarde wereldwijde roem toen hij 60 jaar geleden als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo won in de zwaarste klasse. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder nog tweemaal de wereldtitel, eenentwintig keer het Europese kampioenschap en een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Anton Geesink Vijfje.
 
Tokio toen en nu
Anton Geesink is nog steeds een groot voorbeeld voor liefhebbers van de judosport. Zo ook voor Noël van ’t End, die zelf het wereldkampioenschap judo won in 2019. Hij won deze titel in de legendarische Budokan-judohal in Japan. Hiermee stapte hij in de voetstappen van Anton Geesink; in dezelfde hal veroverde Geesink namelijk zijn olympische titel. Aankomende zomer vertrekt Noël van ‘t End wederom naar Tokio, voor de Olympische Spelen. Om de bijzondere band tussen de gevierde judoka’s te benadrukken, zijn beiden nu verenigd in één set: Tokio toen en nu!
 
Ontwerp
Deze exclusieve Zilverset bevat het Anton Geesink Vijfje Zilver Proof én een unieke Noël van ’t End-penning in Zilver Proof. Op de voorzijde van deze exclusieve penning staat een portret van Noël van ’t End afgebeeld. Als u de uitgifte omdraait, ziet u de omslag van een judopak, voor de helft licht en de helft donker. Dit symboliseert het witte en het blauwe pak die de tegenstanders dragen tijdens wedstrijden. Dit is bedacht door Anton Geesink, zodat de wedstrijd goed te volgen is door de scheidsrechter en het publiek. Ook ziet u twee judoka’s die naar elkaar buigen, een teken van respect voor de tegenstander. De Speciale Set wordt geleverd in een luxe doos, waarop tevens het judopak met de contrasterende kleuren terugkomt. Het houten paneel waarin de munten zijn omlijst, is afkomstig uit een vloer van Anton Geesinks sportschool in Utrecht. Het paneel is gegraveerd met de tekst ‘Tokio toen en nu’. Dit maakt de set een extra bijzonder aandenken!
Meer informatie
Artikelnummer 0111545
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 15,5 g
Diameter 33,0 mm
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 5 euro
Oplage 500