Verzamel info

Alle informatie over het verzamelen van munten en penningen

Of u nu een jonge verzamelaar bent, of al jaren elke munt in uw bezit wilt hebben die wordt uitgegeven... Bij de Koninklijke Nederlandse Munt bent u aan het goede adres, want in het muntgebouw in Utrecht worden al sinds 1563 munten geslagen. Ieder jaar worden er miljoenen munten geslagen, waarvan een deel is bedoeld voor u, de muntverzamelaar.

Dit kunnen herdenkingsmunten zijn. Maar we slaan ook unieke penningen in coincard verpakking en Zilveren Postzegels. Ons assortiment en technische mogelijkheden is zeer uitgebreid. Bent u benieuwd wanneer u dit jaar precies welke uitgifte kunt verwachten? Bekijk dan regelmatig de jaarkalender van de Koninklijke Nederlandse Munt! Deze wordt regelmatig bijgewerkt met de meest recente status van onze officiële uitgiften.

Bent u op zoek naar meer informatie over het Muntmeesterteken of het Muntteken die op alle munten en penningen worden geslagen die bij de Koninklijke Nederlandse Munt worden geproduceerd? Kijk dan eens op onze speciale pagina met informatie hier over. 

Als je op school wilt vertellen over munten, dan hebben we speciaal voor basisschool leerlingen een spreekbeurtpakket met alle informatie die je nodig hebt om jouw spreekbeurt voor te bereiden. Stiekem is deze informatie ook voor ouderen wel interessant om te lezen! Klik hier voor het spreekbeurtpakket.

Bij de Koninklijke Nederlandse Munt worden alle Nederlandse euromunten geslagen. Sinds 2018 worden ook alle Belgische euromunten door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen. Op deze pagina vind je meer informatie over de Euro.

Sinds 2014 zijn er nieuwe euromunten met de beeltenis van Koning Willem-Alexander. Het ontwerp van fotograaf Erwin Olaf met de beeltenis van Koning Willem-Alexander werd op 31 oktober 2013 bekendgemaakt. U kunt op deze pagina meer lezen over het ontwerp van de euromunten.

De Koninklijke Nederlandse Munt biedt munten in verschillende materialen en kwaliteiten:

 Na 33 jaar koningschap droeg Beatrix in 2013 officieel de troon over aan haar oudste zoon Willem-Alexander. De troonswisseling was een heel bijzonder moment, ook voor de Koninklijke Nederlandse Munt. Lees hier meer over de historie van Nederlandse vorsten op de munt.