Willem II

Na zijn aftreden in 1840 wordt Willem I opgevolgd door zijn zoon Willem II. Van 1840 tot 1849 is hij Koning der Nederlanden, Groothertog van Luxemburg en Hertog van Limburg. In februari 1816 treedt Willem II in het huwelijk met Anna Paulowna (1795-1865), de dochter van de Russische Tsaar. Uit dit huwelijk worden vijf kinderen geboren, waaronder Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk.

Willem II regeert slechts korte tijd. Na het overlijden van zijn lievelingszoon Alexander gaat zijn gezondheid achteruit. Ook de problemen met zijn oudste zoon, de latere koning Willem III, gaan hem niet in de koude kleren zitten. Nederlands tweede Koning regeert tot zijn overlijden in 1849.

Koning der Nederlanden
Periode: 1840-1849
Voorganger: Willem I
Opvolger: Willem III
Vader: Willem I
Moeder: Wilhelmina van Pruisen
Dynastie: Oranje-Nassau

Willem II en de gulden
Op de zilveren guldens staat Willem II met het portret naar links en op de gouden 5 en 10 gulden munten staat de koning met het portret naar rechts afgebeeld. Deze kijkrichting is volledig tegengesteld aan de muntportretten van zijn vader, Koning Willem I. De volgende vorsten zouden dit voorbeeld volgen; een traditie is geboren. Net als op de munten van Koning Willem I hebben de guldenmunten van Koning Willem II een portretzijde en een wapenzijde. De centen hebben verschillende beeltenissen.