Zilveren Dukaat ‘’Helpoort’ 2024

€ 54,95
Zilveren Dukaat ‘’Helpoort’ 2024

Zilveren Dukaat ‘’Helpoort’ 2024

€ 54,95
Zet op Wensenlijst
  • De oudste, nog bestaande stadspoort van Nederland op een Zilveren Dukaat!
  • Stadspoort uit de Middeleeuwen
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
  • Ook beschikbaar in abonnement!

Direct leverbaar

Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met de Helpoort is onderdeel en de derde uitgifte van de serie ‘Nederlandse stadspoorten en toegangsweten’. Verzamelt u mee?

Deel 3: Helpoort: de oudste, nog bestaande stadspoort in Nederland

Voor het derde deel in de nieuwe serie reizen we af naar het zuiden van het land. Daar, in Maastricht, staat de oudste, nog bestaande stadspoort van Nederland: de Helpoort. Deze poort komt uit 1229 en is onderdeel van de eerste, middeleeuwse omwalling van de stad. De poort werd eeuwenlang als verdedigingswerk ingezet en na de tweede helft van de 15e eeuw werd de Helpoort ook gebruikt als tuighuis, kruitmagazijn en woning.

De Helpoort werd in 1229 gebouwd in opdracht van Hendrik I, Hertog van Brabant. De naam Helpoort klinkt niet al te veelbelovend. Er wordt gedacht dat in het straatje achter de poort een rosse buurt was, dat zou leiden tot ‘hel en verdoemenis’. Door de eeuwen heen hebben heel wat namen de revue gepasseerd, met name door de vele functies van de Helpoort. Zo werd de poort ook Jekerpoort, Hoogbruggepoort, Alde Poort op den Ancker, Kruittorenpoort of De Twee Torens genoemd. Tegenwoordig zit het Vestigmuseum Maastricht in de Helpoort: deze is open van 9 maart tot en met 3 november. Hier is van alles te ontdekken over de geschiedenis van de poort én de stad Maastricht. 

Hertog Karel van Egmond 

Waar in de vorige serie (Nederlandse kastelen) ridder Godard van Reede op de munt prijkte, is de eer nu aan Karel van Egmond (1467 - 1538), beter bekend als Karel van Gelre. Deze geharnaste man op de voorzijde van de munt was een belangrijke hertog van Gelre en Zutphen. Tijdens zijn bewind kreeg hij te maken met bedreigingen vanuit keizer Karel V. Ook was hij de laatste zelfstandige 

Feodale heerser in de Nederlanden. Tijdens de nieuwe serie staat Karel van Egmond op de Zilveren Dukaat. 

Ontwerp

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Helpoort’ staat hertog Karel van Egmond, ook bekend als Karel van Gelre. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het opschrift: MO.NO.ARG.REG.BELGII.LIMB.’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.LIMB.’ staat voor: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. LIMB staat voor de provincie Limburg. 

De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken. Op veler verzoek is de verpakking voor deze nieuwe serie aangepast. De Zilveren Dukaat zit in een kleinere verpakking die niet alleen minder ruimte inneemt, maar die ook eenvoudig door de brievenbus past. 

Benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten? Hier leest u meer! 

Meer informatie
Artikelnummer 0118654
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40 mm
Kwaliteit Proof
Oplage 1.750
Rand Kabel