Zilveren Dukaat ‘Kasteel Loevestein’ 2021

€ 49,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Loevestein’ 2021

Zilveren Dukaat Kasteel Loevestein 2021

€ 49,95
Uitgifte in de serie ‘Nederlandse kastelen’
  • Ontdek het spectaculaire verhaal van Hugo de Groot!
  • Geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 –1703)
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Slot Loevestein is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?

Deel 5: Ontdek het beruchte Slot Loevestein
Slot Loevestein speelt een belangrijke rol in één van de meest bekende verhalen uit de Nederlandse geschiedenis: de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621. Dit jaar staat het kasteel op grootse wijze stil bij het 400-jarig jubileum van deze gebeurtenis.
 
In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne rond 1361 een blokhuis bouwen dat uiteindelijk Slot Loevestein zou worden. Binnen 10 jaar werd Loevestein uitgebouwd tot een heus kasteel. In de 16e eeuw waren de Nederlandse provinciën in een heftige strijd verwikkeld met de Spaanse Koning. Willem van Oranje liet Slot Loevestein versterken, waarna het uitermate geschikt bleek als gevangenis. Vrijwel alle kamers werden als cel gebruikt. De grote zaal op de tweede verdieping staat nu nog steeds bekend als de ‘Staatsgevangenis’. In Loevestein zaten politiek en religieus andersdenkenden gevangen, evenals krijgsgevangenen. De bekendste hiervan was schrijver en rechtsgeleerde Hugo de Groot, die Loevestein beroemd maakte met zijn spectaculaire ontsnapping. Tijdens zijn gevangenschap ontving Hugo de Groot regelmatig een kist met boeken. De inhoud hiervan werd door de bewakers streng gecontroleerd. Er werd echter nooit iets verdachts gevonden en de aandacht verslapte. Hugo’s vrouw en hun dienstmeisje beraamden toen het plan om Hugo via de beruchte boekenkist te laten ontsnappen. Met succes! In 2021 viert Slot Loevestein het Hugo de Groot-jaar, als herinnering aan deze grootse gebeurtenis.

Ridder Godard van Reede
De Muntwet schrijft voor dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas staat afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninrijk. Hier kennen ze hem als Godard de Ginkell.

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Loevestein’ staat ridder Godard van Reede voor het beroemde Gelderse kasteel. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift van de uitgifte luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.GEL.’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘GEL.’ staat voor de provincie Gelderland.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten?
 
Meer informatie
Artikelnummer 0110699
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40,0 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000