Herdenkingsmunten van 2012

27 december 2012

In 2012 zijn er drie bijzondere 5 euro herdenkingsmunten uitgegeven. Stuk voor stuk met hun eigen verhaal. Graag geven wij u een overzicht van deze herdenkingsmunten.

In maart is het Tulpen Vijfje uitgegeven. Deze munt is geslagen ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de voorzijde van de munt staat het portret van Koningin Beatrix samen met een bloeiende tulp. Op de keerzijde is een gesloten tulp te zien in combinatie met de Turkse vlag. Op beide zijden is er een ´munt in een munt´ te zien. Welke is voorzien van Minted Photo Image mattering. Door de minuscule kanteling van de binnenste munt en het portret van Koningin Beatrix, lijkt het alsof de munt draait. Een bijzondere uitgifte is de Gekleurde Zilveren Tulpenset. Deze set was erg snel uitverkocht. Er zijn nog enkele uitgifte beschikbaar van deze unieke herdenkingsmunt!

In Augustus is het Beeldhouwkunst Vijfje uitgegeven ter ere van de beeldhouwkunst in Nederland. Het ontwerp voor deze herdenkingsmunt maakt het thema ‘Nederland en de Beeldhouwkunst’ zichtbaar: de munt is beeldhouwkunst. De munt bevat de Europa-ster, omdat het thema van de munt binnen het Europese thema ‘Kunst en Kunstenaars’ valt.

De laatste herdenkingsmunt van 2012 is het Grachtengordel Vijfje. Deze munt is uitgegeven ter ere van het Nederlands Werelderfgoed, de Amsterdamse Grachtengordel. Op de voorzijde staat een strak portret van Koningin Beatrix met daarachter een wereldkaart van vingerafdrukken. Op de keerzijde loopt de wereldkaart door wat de munt als wereld laat verschijnen. In het midden van de munt staat een plattegrond van de historische grachtengordel van Amsterdam volgens de officiële UNESCO-kaart.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close