Het laatste ringgeld van Siam

12 december 2012

Siam, het huidige Thailand, kent een exotische en avontuurlijke geschiedenis. Onderdeel van deze geschiedenis is het oude ringgeld, dat nog tot in de 19e eeuw werd gemaakt en dat nu in onze webwinkel te vinden is. Vanuit het oude Siam brengt de Koninklijke Nederlandse Munt u een vergeten schat uit een mysterieus koninkrijk.

In de geschiedenis van Thailand zijn naast ringgeld nog diverse andere soorten geld te vinden. Zo werd in het koninkrijk van Laan Chang gebruik gemaakt van zogenaamd 'bloedzuigergeld'. Dit werd zo genoemd, omdat de vorm deed denken aan de inheemse bloedzuigers. Ook varkensbekgeld, bloemengeld en armbandgeld zijn voorgekomen.


Ringgeld heeft de vorm van een zegelring. Het werd gemaakt van een staafje zilver, waarvan de uiteinden werden omgebogen. De hogere denominaties hadden een duidelijke vorm van een zegelring. Bij de kleine denominaties is de ringvorm abstracter. De ‘ringmunten’ die wij aanbieden, tonen het Boeddhistische chakrawiel als teken van de Chakridynastie en een persoonlijk teken van koning Rama III (1824-1851). De nominale waarde was 1 baht.

Vanaf 1857 ging Siam muntgeld slaan met behulp van een cadeau gekregen muntpers en heeft men definitief afscheid genomen van het traditionele ringgeld. Beleef een vergeten stuk oosterse cultuur met deze bijzondere herinnering aan een eeuwenoude munttraditie.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close