Koninklijke Nederlandse Munt slaat Wadden Vijfje

10 juni 2016

  • Wadden Vijfje onderdeel van herdenkingsmuntenreeks UNESCO Werelderfgoed
  • Herdenkingsmunt is vanaf vandaag beschikbaar
Vandaag vond de ceremoniële Eerste Slag van de nieuwe herdenkingsmunt het Wadden Vijfje plaats. Arjan Berkhuysen, Directeur van de Waddenvereniging, deed dat bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Deze herdenkingsmunt is onderdeel van de reeks herdenkingsmunten ter ere van UNESCO Werelderfgoed, die de Koninklijke Nederlandse Munt slaat in opdracht van het ministerie van Financiën. Het Wadden Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland. De munt, met een nominale waarde van vijf euro, is verkrijgbaar via Herdenkingsmunt.nl en in de deelnemende postkantoren en -agentschappen van PostNL en Primera voor vijf euro.

Ceremoniële Eerste Slag met v.l.n.r. René van Dijk (Commercieel Directeur Koninklijke Nederlandse Munt), Kianoosh Motallebi (Ontwerper Wadden Vijfje) en Arjan Berkhuysen (Directeur Waddenvereniging)

Het Wadden Vijfje is de vijfde officiële herdenkingsmunt in de serie Nederlands Werelderfgoed. Ontwerper Kianoosh Motallebi laat ons door de ogen van een vogel over de Waddeneilanden van Texel, Nederland, tot Fano in Denemarken kijken. De (bewoonde) eilanden zijn van hun geografische namen voorzien in een lettertype geïnspireerd op oude zeekaarten. Op de munt zien we vogels voorbij vliegen, de scholekster en de meeuw, die karakteristiek zijn voor de Waddenzee. Met zijn ontwerp legt Motallebi verband tussen de geografische context van de Waddenzee en de prachtige natuur die het biedt.

De portretzijde bestaat uit een en profil portret van koning Willem-Alexander. Op de achtergrond vormt een matrix van gegraveerde punten een en face portret van de koning. De voorgrond van de munt bestaat uit het Oranje-familiewapen dat bovenop het hekwerk bij de entree van Paleis Noordeinde staat, de werkplek van de koning.

Eerder verschenen in de Werelderfgoed-serie drie munten van de hand van ontwerper Tine Melzer: het Grachtengordel Vijfje, het Rietveld Vijfje en het Molen Vijfje. Het Wadden Vijfje is ontworpen door Kianoosh Motalebbi, die eerder het Van Nelle Vijfje ontwierp.

“Herdenkingsmunten bieden ons de mogelijkheid om nationale thema’s, zoals Werelderfgoed, te eren. Bovendien zijn herdenkingsmunten van grote emotionele waarde voor veel gepassioneerde verzamelaars in Nederland, jong en oud, die plezier beleven aan het verzamelen van dit soort bijzondere uitgiften”, zegt René van Dijk van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Bekijk hieronder alle foto's en de video.
< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close