Nieuwe herdenkingsmunt: het Rietveld Vijfje

06 juni 2013

De allereerste Nederlandse 5 euro herdenkingsmunt met het portret van Koning Willem-Alexander, het Rietveld Vijfje! De munt wordt uitgegeven ter ere van het architectonische meesterwerk van Rietveld en is de tweede munt in de serie Nederlands Werelderfgoed.

De uitgiften
Deze herdenkingsmunt wordt uitgegeven in Zilver Proof, Goud Proof, BU-kwaliteit, circulatiekwaliteit en in een muntrol.

Het thema
Gerrit Rietveld (1888-1964) ontwierp het Rietveld Schröderhuis in opdracht van Truus Schröder-Schräder. Niet alleen was het zijn eerste complete woonhuis, het werd tevens een uitbundig vormexperiment. Als inspiratiebron gebruikte Rietveld zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die is vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte gelijknamige tijdschrift. Het resultaat is een driedimensionale, asymmetrische compositie met vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en het gebruik van primaire kleuren naast zwart, wit en grijs. Ook een speelse, doordachte vlakverdeling kenmerkt het ontwerp. Zowel binnen als buiten draagt alles dezelfde, vermaarde Rietveld-signatuur.

Europa-ster
De munt bevat een Europa-ster, omdat de munt valt binnen het jaarthema 'Europese schrijvers'.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close