Reportage Eerste Slag van het Rode Kruis Vijfje

14 juni 2017

Zaterdag 10 juni vond bij de Koninklijke Nederlandse Munt de ceremoniële Eerste Slag van het Rode Kruis Vijfje plaats. Deze bijzondere herdenkingsmunt is ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van het Nederlandse Rode Kruis ontworpen. De ceremoniële Eerste Slag werd verricht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.
Bekijk het videopersbericht en de foto's van de Eerste Slag en het bezoek van Prinses Margriet onderaan dit bericht.

Eerste munt met twee identieke zijden
Ted Peters, algemeen directeur bij de Koninklijke Nederlandse Munt: “Het Rode Kruis helpt al honderdvijftig jaar lang mensen in nood. Deze gelegenheid vraagt om een unieke herdenkingsmunt en dat is het zeker geworden. Een Nederlandse herdenkingsmunt met twee identieke zijden hebben we nog niet eerder gemaakt. De Zilveren editie vind ik persoonlijk extra bijzonder: in kleur hebben we daar één van de kruizen in rood uitgelicht om het jubilerende Nederlandse Rode Kruis extra uit te lichten.”

Vincent van Stijn, penningmeester van het Rode Kruis: “Het is een prachtig ontwerp geworden, waarvan ik het zo bijzonder vind dat de kop- en de muntkant precies hetzelfde zijn. Daarmee zijn de grondbeginselen neutraliteit en onpartijdigheid van het Rode Kruis prachtig gesymboliseerd. Tegelijkertijd zal ik geen enkele neutrale scheidsrechter adviseren om met deze munt te gaan tossen wie er mag beginnen…”

De Eerste Slag van het Rode Kruis Vijfje vond plaats voorafgaand aan de jaarlijkse Dag van de Munt. Bezoekers die al in de rij stonden konden de Eerste Slag live volgen via schermen.

HKH Prinses Margriet verricht de Eerste Slag

Het Rode Kruis Vijfje wordt getoond

Prinses Margriet in gesprek met medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis

Rondleiding door het Muntgebouw

Uitleg over het ontwerp van het Rode Kruis Vijfje


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close