De Leeuwendaalder is een iconische handelsmunt! Sinds 2017 maakt de munt onderdeel uit van ons jaarprogramma. De internationaal geliefde Leeuwendaalder circuleert dankzij de Koninklijke Nederlandse Munt weer wereldwijd. Waarom was de Leeuwendaalder vroeger zo gewild? Welke verschillende Leeuwendaalders zijn er allemaal? Duik in de geschiedenis van deze zeer bijzondere en geliefde muntsoort.
Oorsprong van de Leeuwendaalder
Waar komt de Leeuwendaalder vandaan? De Leeuwendaalder dankt zijn naam aan de Hollandse leeuw op de voorzijde. Deze leeuw draagt geen kroon en heeft geen attributen in de poten. Zijn staart staat omhoog. De Leeuwendaalder werd vanaf het jaar 1575 in Nederland geslagen met het doel de exporthandel te vergemakkelijken. In het buitenland staat deze handelsmunt ook wel bekend als de ‘Lion Dollar’.
De Leeuwendaalder in het buitenland
Waar werd er met Leeuwendaalders betaald? De Leeuwendaalder bevatte oorspronkelijk 27,68 gram zilver (gehalte 750/1000) en had een handelswaarde tussen de 36-42 stuivers. Het was voor een Nederlandse koopman voordeliger om een buitenlandse schuld te betalen in Leeuwendaalders in plaats van duurdere rijksdaalders. Zo werd de Leeuwendaalder de munt van keuze voor de buitenlandse (zee)handel. Vooral in Amerika en Azië werd de Leeuwendaalder veel gebruikt. De Officiële Herslagen zijn aan de andere kant van de oceaan dan ook zeer gewild.
Soorten Leeuwendaalders
Welke Leeuwendaalders zijn er? Leeuwendaalders werden uitgegeven door zes van de zeven Nederlandse provincies (alleen Groningen had geen Leeuwendaalder) en enkele van de grote steden. Elk had een eigen munthuis, en een eigen Leeuwendaalder. De herslagen van de Koninklijke Nederlandse Munt worden telkens gebaseerd op een unieke Leeuwendaalder en zijn dus ieder jaar anders. De provincies Zeeland, Gelderland, Utrecht, Holland en Overijssel hebben reeds een Officiële Herslag gekregen.
Herslagen van de Koninklijke Nederlandse Munt
Vroeger werden Leeuwendaalders vaak op dunne muntplaatjes geslagen die niet volledig de dikte hadden om de matrijzen te vullen. Een originele Leeuwendaalder in goede kwaliteit is dan ook zeldzaam. De Officiële Herslagen van de Koninklijke Nederlandse worden geslagen in de hedendaagse handelsspecificaties 1 troy ounce (31,1 gram) en 2 troy ounce (62,2 gram). Ze hebben een diameter van maar liefst 38,7 mm. Bovendien worden ze geslagen Proof-kwaliteit. Dit totaalplaatje maakt de Leeuwendaalder een collector’s item. Heeft u de Leeuwendaalder al opgenomen in uw muntverzameling?