Next Question: waar zijn de guldens gebleven?

25 november 2011
| Groep: Nieuws
Next Question: waar zijn de guldens gebleven?

Nu er gesproken wordt over de herinvoering van de gulden, vraagt...

Uit het nieuws:

Nu er gesproken wordt over de herinvoering van de gulden, vraagt Karlijn Verwers (39) uit Amersfoort zich af of de oude guldens nog ergens opgeslagen liggen. „Of is al dat oude geld vernietigd?”

Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de euro. In het distributiecentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in Lelystad (het ‘Dagobert-Duckpakhuis’) kwamen in die periode zakken vol met guldenmunten binnen. In totaal zijn er zo’n drie miljard guldenmunten retour gekomen.

Het muntgeld werd eerst ongeldig gemaakt met twee zogeheten ‘wokkelmachines’. Wokkelen is het ontwaarden van het Nederlandse muntgeld door er, plat gezegd, deuken in te slaan. De muntjes werden omgevormd tot een soort ribbelchips.
„Als je de munten weer plat probeerde te maken, waren ze ineens veel groter qua diameter”, mailt Willy Dassen van DNB. Dassen begeleidde destijds de omwisseling van de gulden naar de euro. „Omdat de munten blijvend beschadigd waren, konden ze zonder extra veiligheidsmaatregelen aan metaalhandelaren verkocht worden.”
In totaal is circa twaalf miljoen kilo guldenmunten ontwaard. Het schrot (het metaal, meer dan 99 procent nikkel) dat overbleef is in partijen verkocht aan de metaalindustrie, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), die in opdracht van het ministerie van Financiën de vernietiging van de munten uitvoerde. De opbrengst was voor de Nederlandse Staat. In 2003 en 2004, de jaren waarin de opbrengsten met name werden gerealiseerd, was dit zo’n 75 miljoen euro.

Guldenmunten konden tot 2007 ingewisseld worden voor euro’s, bankbiljetten zijn nog tot 2032 inwisselbaar. De eerste twee maanden van 2002 kwamen 238 miljoen guldenbiljetten terug, met een totale waarde van ongeveer 9 miljard euro. De biljetten zijn versnipperd en tot pulp geperst. De zogenoemde ‘worsten’ die daaruit ontstonden, zijn onder meer verwerkt tot papier, beelden, aktekoffers, luidsprekerboxen, vloeren en meubels. De meeste snippers zijn verbrand.

Ligt er ook nergens meer een klein hoopje guldens? Nee, zegt de woordvoerder van de KNM. Al het geld opslaan en beveiligen zou te veel kosten. „Wel heeft bijna elke Nederlander nog een paar guldenmunten bewaard, al is het maar om nostalgische redenen.” 

Bron: www.nrcnext.nl