België 2 euromunt 2021 ‘500 jaar Carolus V munten’ Proof in etui

€ 29,95
België 2 euromunt 2021 ‘500 jaar Carolus V munten’ Proof in etui

België 2 euromunt 2021 ‘500 jaar Carolus V munten’ Proof in etui

€ 29,95
  • Officiële uitgifte ter ere van van 500 jaar Keizer Karel V munten
  • Wettig betaalmiddel, komt niet in circulatie
  • Gelimiteerde oplage van max. 5.000 exemplaren
  • Geslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof
  • Geleverd in luxe etui inclusief genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Op 24 februari 1500 ziet Karel V het levenslicht in het Gentse Prinsenhof. Vanaf dan tot aan zijn dood in 1558 zal het jonge prinsje uitgroeien tot één van de grootste heersers aller tijden. Op zijn vijftiende wordt hij Heer der Nederlanden, een jaar later is hij Koning van Spanje en vóór zijn twintigste Keizer van het Heilig Roomse Rijk. Door te huwen met Isabella van Portugal schaart hij een machtige bondgenoot aan zijn zijde en met de hulp van zijn Conquistadores Cortez en Pizarro weet hij gigantische delen van het pas ontdekte Amerika in te palmen. Zo zorgt hij er voor dat in zijn rijk de zon nooit meer zal ondergaan.
 
Zoals het een echte Keizer betaamt, verlangt Karel uiteraard naar een eigen munt die zijn naam draagt. En zo doet in 1521 de gouden Carolusgulden zijn intrede. Een zilveren Carolus volgt later in 1540. Nadat Karel in 1566 abdiceert ten gunste van zijn zoon Philips, wordt zijn munt niet meer geslagen... Tot vandaag!
 
Karel V staat bijna altijd afgebeeld met de Orde van het Gulden Vlies om zijn nek, het symbool van een exclusieve ridderorde. Al op zijn eerste verjaardag werd Karel opgenomen in de wereldberoemde ridderorde. Na het overlijden van zijn vader in 1506 volgde Karel hem op als grootmeester. In 1516 verhoogde hij het statutair vastgelegde aantal ridders van dertig naar vijftig: tien nieuwe plaatsen voor Spanje en tien voor Duitsland en de Bourgondische Nederlanden. Hiermee groeide het Gulden Vlies uit tot de voornaamste Europese ridderorde.
 
Karel V voerde in 1521 een gouden gulden van 20 stuivers in, een nieuwe rekeneenheid: de carolusgulden. In 1543 kwam er ook een zilveren carolusgulden bij. Na het aftreden van Karel V werden de munten niet meer geslagen. De (carolus)gulden bleef echter in de Lage Landen als term en rekeneenheid nog lang in gebruik.

Op de munt ziet u de buste van Keizer Karel V (Carolus V) naar links kijkend. Hij draagt zijn typerende fluwelen renaissance baret en met bont afgezette toga. Om zijn hals hangen de keten met het juweel van de Orde van het Gulden Vlies. Hij kijkt naar de gouden Carolus Gulden, de munt die zijn 5de centennium viert. Links staan de landsaanduiding BE en het jaartal 2021. Tekst: CAROLUS V. Onderaan het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf), het Belgische muntmeesterteken (wapenschild gemeente Herzele) en LL (de initialen van ontwerper Luc Luycx).
 
Meer informatie
Artikelnummer 0111491
Metaal Bi-metaal (cupro-nikkel /messing)
Gewicht 8,50 g
Diameter 25,75 mm
Kwaliteit Proof
Oplage max 5.000
Ontwerper Luc Luycx