Enkele Gouden Dukaat 2025

€ 545,00
Enkele Gouden Dukaat 2025

Enkele Gouden Dukaat 2025

€ 545,00
Zet op Wensenlijst

Exclusief te bestellen in mei 2025 – laatste deel van de serie

  • Vierde en laatste deel van de serie ‘Nederlandse Handelsgeschiedenis’
  • Herslag van een belangrijke munt in de Gouden Eeuw
  • Ontdek de Nederlandse rol in de koffiehandel

Levering vanaf augustus

Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Gouden Dukaten zijn terug van weggeweest. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat jaarlijks de Gouden Dukaten, naar originelen uit de 16e en 18e eeuw, in opdracht van het Ministerie van Financiën. Sinds 2022 is de serie ‘De Nederlandse handelsgeschiedenis’ gestart, en deze komt in 2025 tot een einde met de nieuwste Gouden Dukaat, welke in het teken staat van een handelsgoed waar iedereen bekend mee is: koffie. 

Het zwarte goud 

De Gouden Dukaat 2025 is het vierde en laatste deel in de serie ‘De Nederlandse handelsgeschiedenis’ en staat stil bij een wel heel bekend en geliefd product. Koffie is wereldwijd enorm geliefd en de geschiedenis van deze populaire grondstof gaat ver terug. 

De koffieboon werd in Ethiopië ontdekt en door kooplieden naar Jemen gebracht. Daar werden de bonen verder verspreid over het Arabisch Schiereiland. In de 16e eeuw maakten men in Europa ook kennis met de koffieboon en in de 17e eeuw waren het de Nederlanders die het eerste commerciële koffie-exporterende land werden vanwege de teelt van koffieplantages op Celebes en Sumatra. Maar ook voor het verhandelen van koffie in Europa was Nederland een grote speler. Vandaag de dag drinken we in Nederland gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag. Drinkt u er meer of minder?

Ontwerp

Op de voorzijde van de Gouden Dukaat leest u het Latijnse opschrift Concordia Res Parvae Crescunt: ‘Eendracht maakt kleine zaken groot’, ook wel vertaald als ‘Eendracht maakt macht’. De keerzijde toont de Latijnse tekst Mo. Aur. Reg. Belgii Ad Legem Imperii: ‘Gouden munt van het Koninkrijk der Nederlanden volgens de wet van het Keizerrijk’. Links vindt u het koffie-symbool. Op de keerzijde van de munt is een ridder in harnas met pijlen te ontdekken, naar ontwerp van graveur Johan Willem Marmé. Marmé was stempelsnijder van de provinciale en stedelijke Munt van Utrecht van 1763 tot 1795). 

Meer informatie
Artikelnummer 0120966
Metaal Goud
Gehalte 983/1000
Gewicht 3,494 g
Diameter 21 mm
Kwaliteit Proof
Oplage Nader te bepalen
Rand Kabel