Market Garden Vijfje 2019 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Market Garden Vijfje 2019 BU-kwaliteit in coincard

Market Garden Vijfje 2019 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Officiële 5 euro herdenkingsmunt in het teken van Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis, die 75 jaar geleden plaatsvond.
  • Brilliant Uncirculated (BU) munten zijn de eerste munten die met een nieuwe muntstempel worden geslagen
  • Officieel wettig betaalmiddel in Nederland
  • Slechts 15.000 stuks van deze verzilverde 5 euromunt wereldwijd beschikbaar
  • Geleverd in genummerde coincard verpakking, onderdeel van de officiële Coincard Catalogus
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Het is 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie ooit. Nu geëerd met een officiële herdenkingsmunt: het Market Garden Vijfje.

Operatie Market Garden
Operatie Market Garden vond plaats in september 1944 en bestond uit twee delen: de luchtlandingsoperatie (Market) en het grondoffensief vanuit België (Garden). Het was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery, dat werd uitgevoerd door 41.628 personen uit de Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen. Lees hier meer over op onze pagina “Over Operatie Market Garden”.

Ontworpen door Tim Breukers
Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde badges en emblemen zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van de herdenkingsmunt.
 
De parachute op de munt verbeeldt de grootste luchtlandingsoperatie ooit op Nederlands grondgebied. Ook is de brug over de Rijn bij Arnhem te zien, hiermee krijgt ook deels mislukken van Operatie Market Garden een plek. De geallieerden slaagden er tenslotte niet in de brug over de Rijn bij Arnhem in te nemen. Lees meer over het ontwerp op onze pagina “Ontwerper aan het woord”.
 
Bekijk onze documentaire
Les Fuller zat bij het Britse 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprongen tijdens Operatie Market Garden. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, die uiteindelijk resulteerden in het verliezen van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de 98-jarige Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt.
 
Meer informatie
Artikelnummer 0105941
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29,0 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 15.000