NOS jeugdjournaal vijfje 2021 UNC-kwaliteit in Coincard

€ 5,00
NOS jeugdjournaal vijfje 2021 UNC-kwaliteit in Coincard

NOS jeugdjournaal vijfje 2021 UNC-kwaliteit in Coincard

€ 5,00
Officiële 5 euro herdenkingsmunt ter ere van 40 jaar NOS Jeugdjournaal
  • Muntontwerp door Gabriel Lester
  • Onderdeel van de Nederlandse Coincard Catalogus
  • Officieel wettig betaalmiddel in Nederland
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
  • Het NOS Jeugdjournaal Vijfje is streng gelimiteerd!
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Het NOS Jeugdjournaal viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum! Veel kinderen zijn opgegroeid met het populaire programma, dat hen op een toegankelijke wijze het nieuws brengt uit binnen- en buitenland. Ter ere van het jubileum slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën een herdenkingsmunt: het NOS Jeugdjournaal Vijfje.
 
Het NOS Jeugdjournaal
Het nieuwsprogramma voor kinderen was voor het eerst te zien op 5 januari 1981. Het werd alleen op doordeweekse dagen uitgezonden en duurde zeven minuten. In schoolvakanties was er geen NOS Jeugdjournaal. Inmiddels is het programma 365 dagen per jaar op televisie en is de zendtijd uitgebreid naar twintig minuten. Het is een van de langstlopende nieuwsprogramma’s voor kinderen ter wereld, net als het Britse programma Newsround op de BBC. Newsround had in de eerste jaren een positieve insteek waarbij vooral vrolijk nieuws werd gebracht. Het NOS Jeugdjournaal wilde juist taboes en zware onderwerpen niet schuwen, maar op een heldere en kindvriendelijke manier aankaarten. Voor het programma begon, was uit onderzoek gebleken dat kinderen behoefte hadden aan een serieus nieuwsprogramma. De doelgroep wordt dan ook actief bij het nieuws betrokken. Dagelijks kunnen kijkers op de site hun mening kwijt en reageren op een stelling. Tijdens het Jeugdjournaal verkiezingsdebat mogen schoolkinderen lijsttrekkers interviewen. Dit is uniek in de wereld. Het programma won door de jaren heen diverse prijzen, zoals de Gouden Stuiver (de belangrijkste prijs voor kinderprogramma's in Nederland) en een NPO Zapp Award.
 
Inspiratie van de ontwerper
Het NOS Jeugdjournaal Vijfje is ontworpen door kunstenaar Gabriel Lester. Lester werd bij het ontwerpen geïnspireerd door de verstoringen en oneffenheden die soms optreden in een televisiebeeld: glitches. Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander. Het portret is afgebeeld in twee tonen, waardoor het lijkt alsof er haperingen in zitten. Dit geeft het een elektrisch karakter. Op de keerzijde is een wereldbol te zien, het symbool van het dagelijkse wereldnieuws. Deze is op eenzelfde manier bewerkt, waardoor de munt als geheel doet denken aan een televisiescherm.
Meer informatie
Artikelnummer 0111910
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29,0 mm
Kwaliteit Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 50.000