Serie - Nederlandse sporticonen

Herdenkingsmunten serie Nederlandse Sporticonen

In september 2017 lanceerde de Koninklijke Nederlandse Munt het Johan Cruijff Vijfje de eerste uitgifte onderdeel van een nieuwe serie sporticonen op Nederlandse Herdenkingsmunten. In de komende jaren worden historische Nederlandse sporticonen herdacht, die gezorgd hebben voor de legendarische sportherinneringen die ons land rijk is. De serie is op dit moment niet gelimiteerd en naar verwachting zal er per jaar één munt binnen deze serie verschijnen.

Sporticoon 2021

Anton Geesink Vijfje

In 2021 wordt sportlegende Anthonius Johannes (Anton) Geesink herdacht met een uitgifte. Deze wereldberoemde judoka won in 1961 als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo in de zwaarste klasse. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964. Voor zijn sportprestaties werd hij wel vier keer verkozen tot ‘Sportman van het jaar’ door de NOC*NSF. Lees hier meer over het Anton Geesink Vijfje.

Anton geesink vijfje

Sporticoon 2019

Jaap Eden Vijfje

Groninger Jacobus Johannes (Jaap) Eden was schaatser én wielrenner met vele records op zijn naam. Het sportieve multitalent won namelijk in 1893 de wereldtitel schaatsen en in 1894 het wereldkampioenschap baanwielrennen. Sinds 1972 krijgen de winnaars van de jaarlijkse sportprijzen ‘Sporter van het Jaar’ van de NOC*NSF een bronzen beeldje genaamd ‘de Jaap Eden’. Bovendien werd in 1961 de Jaap Eden IJsbaan geopend in Amsterdam. In 2019 is er een officiële herdenkingsmunt ontworpen ter ere van de sportlegende. 

Jaap eden vijfje

Sporticoon 2018

Fanny Blankers-Koen Vijfje

Op 3 juni 2018 tijdens de FBK Games verscheen het Fanny Blankers-Koen Vijfje ter ere van de atletiek legende van de 20ste eeuw; Fanny Blankers Koen is een van Nederlands grootste sporticonen. Als atleet liet zij tijdens haar sportieve carriere haar talent aan de gehele wereld zien. Tijdens haar sportcarrière veroverde ze maar liefst 58 nationale atletiek titels en verbeterde ze 21 wereldrecords. Fanny Blankers-Koen, met de bijnaam “de vliegende huisvrouw”, is één van de eerste vrouwelijke Nederlandse sportlegenden. In 1999 werd zij dan ook volkomen terecht door de internationale atletiekfederatie IAAF gekozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw. 


Sporticoon 2017

Johan Cruijff Vijfje

Een van de grootste voetballers ter wereld komt van Nederlandse bodem: Hendrik Johannes (Johan) Cruijff. Hij maakte zijn debuut bij Ajax in 1964 en heeft nadien voor vele grote clubs gespeeld, zoals FC Barcelona en Ajax’ aartsrivaal Feyenoord. Cruijffs spel was revolutionair en zijn techniek ongeëvenaard. Naast zijn voetbaltalent stond Cruijff ook bekend om zijn taalgebruik, het ‘Cruijffiaans’. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ is een bekend voorbeeld van een Cruijffiaanse oneliner. Als eerbetoon aan Johan Cruijff sloeg de Koninklijke Nederlandse Munt op 20 september 2017 in opdracht van het ministerie van Financiën het Johan Cruijff Vijfje.*


* Deze herdenkingsmunten zijn reeds uitverkocht of niet meer bestelbaar.