Speciale set: Europe Remembers

€ 299,00
Speciale set: Europe Remembers

Speciale set Europe Remembers

€ 299,00
Drie landen die betrokken waren bij het beëindigen van de WOII in één set.
  • Exclusieve Zilverset met maar liefst 3 officiële herdenkingsmunten
  • Canada, Engeland én Nederland komen samen in deze set 
  • Alleen verkrijgbaar in deze set: exclusieve Zilveren uitvoering van de Engelse herdenkingsmunt geslagen door de Royal Mint!
  • Luxe eikenhouten munthouder met glazen herinneringspaneel, in samenwerking met Royal Leerdam Crystal!
  • Zeer gelimiteerde oplage van 2.000 sets in totaal
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Canada, Engeland en Nederland, drie landen die onder andere betrokken waren bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, vieren 75 jaar vrijheid. Om dit te vieren brengen zij alle drie een eigen herdenkingsmunt uit. De Koninklijke Nederlandse Munt brengt deze samen in de Speciale set: Europe Remembers.

In Nederland vieren we jaarlijks op 5 mei Bevrijdingsdag. In veel andere landen viert men op 8 mei V(E)-day (voluit Victory in Europe Day) en om deze reden staat de letter ‘V’, van ‘Victory’, vaak symbool op buitenlandse herdenkingsmunten. 8 mei is namelijk de dag waarop Duitsland officieel capituleerde. De Tweede Wereldoorlog duurde overigens hierna nog voort buiten Europa. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende pas het wereldwijde einde van de Tweede Wereldoorlog.

Exclusieve samenwerking met Royal Leerdam Crystal
In samenwerking met Royal Leerdam Crystal is een bijzondere munthouder ontwikkeld ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid om de munten in te bewaren. De munthouder bestaat uit eikenhout waarin de munten mooi gepresenteerd kunnen worden, gecombineerd met een glazen herinneringspaneel dat op de houten voet is bevestigd. Het glas met de prachtige afbeelding in het teken van 75 jaar vrijheid is ontwikkeld door de designafdeling van Royal Leerdam Crystal.

Sinds 1878 worden er in de Leerdamse Kristalfabriek prachtige kunst- en sierobjecten vervaardigd. Alles volgens oude tradities, maar naar hedendaags ontwerp. De meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal staan garant voor uitzonderlijke kwaliteit.
 
Nederland
Het ‘75 jaar vrijheid Vijfje’ is de officiële herdenkingsmunt van Nederland, geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De munt is ontworpen door kunstenaar Marijke van Warmerdam. Zowel het cijfer ‘75’ op de keerzijde als het portret van de Koning op de voorzijde worden gevormd door een zwierig lint om zo de feestelijke sfeer van Bevrijdingsdag te symboliseren.

Specificaties:
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 15,50 g
Diameter 33 mm
Randschrift * GOD * ZIJ * MET * ONS
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 5 euro
Jaar van uitgifte 2020
Oplage munt 6.500
Geslagen door Koninklijke Nederlandse Munt

Canada
De Royal Canadian Mint lanceert een speciale 1 dollarmunt, ontwerpen door Pandora Young. De herdenkingsmunt is geïnspireerd op de Canadese ‘Victory nickel’ uit 1945: de grote letter ‘V’ op de keerzijde staat dan ook voor ‘Victory’. De drie silhouetten symboliseren de drie hoofdtakken van de Canadese en Britse strijdkrachten. De menigte representeert de spontane vieringen die ontstonden aan het thuisfront op 8 mei, Victory in Europe Day. Op de voorzijde staat de beeltenis van Koning George VI door T.H. Paget en het muntmeesterteken.

Specificaties:
Metaal Zilver
Gehalte 999,9/1000
Gewicht 23,17 g
Diameter 36,07 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 1 Canadese dollar
Jaar van uitgifte 2020
Oplage munt 25.000
Geslagen door Royal Canadian Mint

Engeland
De Zilveren pond is geslagen door de Royal Mint. De keerzijde is ontworpen door Dominique Evans die geïnspireerd werd door de levendige verhalen die haar oma vertelde over haar tijd als jong meisje tijdens de oorlog. In het midden van de munt staan daarom feestvierende mensen. De stralen staan voor de zoeklichten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden om ’s nachts aanvallende vliegtuigen en bommenwerpers op te sporen. Zij worden nu stralen van hoop. De voorzijde van de munt is ontworpen door Jody Clark en toont het portret van Koningin Elizabeth II met het omschrift ‘ELIZABETH II . D . G. REG . F. D .  1 POUND’. 

Specificaties:
Metaal Zilver
Gehalte 999/1000
Gewicht 15,71 g
Diameter 27 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 1 Britse pond
Jaar van uitgifte 2020
Oplage munt 2.000
Geslagen door The Royal Mint
Meer informatie
Artikelnummer 0108240
Niet te bestellen tekst Uitverkocht
Metaal Zilver
Gehalte Divers
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 5 euro, 1 Canadese dollar, 1 Britse pond
Oplage 2.000 sets