Zilveren Dukaat ‘Kasteel de Haar’ 2020

€ 49,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel de Haar’ 2020

Zilveren Dukaat Kasteel de Haar 2020

€ 49,95
De eerste uitgifte van de nieuwe serie ‘Nederlandse kastelen’!
  • Het eerste deel van de nieuwe serie Zilveren Dukaten start met het indrukwekkende ‘Kasteel de Haar’ uit Utrecht
  • Duik in het leven van veldmaarschalk Godard van Reede (1644 – 1703) die ten tonele treedt in de gehele nieuwe serie Zilveren Dukaten
  • NIEUW! Het harnas van de ridder heeft als inspiratie gediend voor de nieuwe, elegante behuizing van de serie
  • Deze handelsmunt is al ruim 350 jaar opgenomen in de Nederlandse Muntwet: een wereldwijd unicum!
  • Inclusief Certificaat van Echtheid met achtergrondinformatie over het kasteel
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt in opdracht van het ministerie van Financiën geslagen en verschijnt als verzamelaarsmunt.

Deel 1: Ontdek Kasteel de Haar
Het eerste kasteel dat schittert in de gloednieuwe serie Zilveren Dukaten ‘Nederlandse kastelen’ is Kasteel de Haar, gelegen in Haarzuilens (Utrecht). Of u Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes of om te trouwen, u waant zich even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is. 
 
Duik in het leven van veldmaarschalk Godard van Reede
De voorzijde van de Zilveren Dukaat toont, direct in lijn met de Muntwet 2002, een geharnaste ridder met provinciewapen voor het linkerbeen. Op het schild staat het wapen van Utrecht met het opschrift MO.NO.ARG.REG.BELGII.TRAJ. ‘MO NO ARG REG’ is de afkorting voor het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk. ‘BELGII’ is de Latijnse naam voor de Nederlanden, dus niet (alleen) voor het Koninkrijk België. ‘TRAJ’ is voluit Traiectum, de provincie Utrecht wordt hiermee aangeduid.  Het opschrift betekent in het Nederlands daarmee: Nieuwe zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden provincie Utrecht.  De ridder die u in deze serie Zilveren Dukaten terugziet is Godard van Reede (1644 –1703).

De keerzijde toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal, met het opschrift: CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT, ‘Eendracht maakt macht’, met daarbij het munthuisteken en het muntmeesterteken.  
Meer informatie
Artikelnummer 0107497
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40,0 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000