25 jaar Pride Amsterdam penning Goud 2 ounce

€ 5.499,00
25 jaar Pride Amsterdam penning Goud 2 ounce

25 jaar Pride Amsterdam penning Goud 2 ounce

€ 5.499,00
  • Unieke gouden uitgifte ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam
  • In samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
  • Geleverd in thematische kokerverpakking
  • Met genummerd Certificaat van Echtheid
  • Zeer gelimiteerde oplage van 10 stuks
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Pride Amsterdam bestaat 25 jaar! Vol trots lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt ter ere van het jubileum een exclusieve gouden uitgifte.
 
Pride Amsterdam
Nederland kent een rijke geschiedenis als het gaat om acceptatie en tolerantie van de LHBTIQ+-gemeenschap. We waren bijvoorbeeld het eerste land dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht (sinds 2001) en waar Pride op een Inventaris Immaterieel Erfgoed staat (sinds 2019). Pride Amsterdam wordt jaarlijks georganiseerd om vrijheid en diversiteit te vieren en tegelijkertijd aandacht te vragen voor degenen die in Nederland nog niet van die vrijheid kunnen genieten (denk aan biculturelen en transgenders). Tevens staat men stil bij de situatie in de landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is. Het festival strijdt voor een inclusieve samenleving waarin sekse, gender of oriëntatie er niet toe doet. Be who you are, love who you want!
 
Ontwerp
De regenboogvlag is overal te zien bij de Amsterdam Pride, omdat deze symbool staat voor de hele LHBTIQ+-gemeenschap. De vlag staat daarom ook op de voorzijde van de uitgifte afgebeeld. Een vuist houdt de vlag strijdbaar vast; hoewel we ver zijn gekomen in de laatste jaren op het gebied van LHBTIQ+-rechten, is het gevecht voor acceptatie nog niet voorbij. Daarnaast staat de tekst ‘Pride Amsterdam 25 Years’ op de voorzijde. De keerzijde toont het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De gouden uitgifte wordt geleverd in een vrolijke koker met wederom de regenboogvlag, ditmaal met de driehoek van de “Progress”-vlag. Deze driehoek geeft extra aandacht aan de specifieke uitdagingen waar niet-witte, non-binaire, transgender en anderszins gender non-conforme mensen in de LHBTIQ+-gemeenschap mee worden geconfronteerd.
 
Meer informatie
Artikelnummer 0111670
Metaal Goud
Gehalte 999,9/1000
Gewicht 2 troy ounce (62,2 g)
Diameter 38,7 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Oplage 10