50 jaar erkenning COC Tientje 2023 Gouden Tientje

€ 559,00
50 jaar erkenning COC Tientje 2023 Gouden Tientje

50 jaar erkenning COC Tientje 2023 Gouden Tientje

€ 559,00
  • Puur gouden munt voor 50 jaar erkenning van COC Nederland
  • Zeer beperkte oplage!
  • Mooi goudstuk dat een belangrijk en bijzonder verhaal vertelt
  • Geleverd in een luxe verpakking
Ook beschikbaar in abonnement
 
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

In 1964 gebeurt er iets op de Nederlandse televisie wat nog nooit eerder is voorgekomen: voorzitter van het COC en homoseksueel Benno Premsela komt openlijk in beeld. Het is voor deze tijd ondenkbaar, want tot dit moment kwamen lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen alleen in beeld met een balkje voor de ogen of vanaf de rug gefilmd. De gedurfde stap van Premsela is een van de voorbeelden van een roep die steeds luider wordt. Een roep vanuit de organisatie COC Nederland om meer emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI+ personen.
 
Iets minder dan 10 jaar later, op 19 september 1973, krijgt COC de lang bevochten koninklijke goedkeuring. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat, in opdracht van het ministerie van Financiën, een officiële herdenkingsmunt: het 50 jaar erkenning COC Gouden Tientje.
 
50 jaar erkenning COC
COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum) Nederland wordt opgericht als de Shakespeare Club op 7 december 1946, door de lezerskring van tijdschrift Levensrecht. Hiermee is het COC de oudste, nog bestaande LHBTI+ beweging ter wereld. De organisatie, vanaf 1949 onder de huidige naam COC, zet zich in voor belangenbehartiging, gelijke rechten en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (LHBTI+). Hoewel het COC al meerdere keren de aanvraag voor het ontvangen van rechtspersoonlijkheid indient, wordt deze tot twee keer toe afgewezen vanwege weerstand uit Den Haag. Een derde poging heeft wel succes: op 19 september 1973 ontvangt COC de erkenning, vaak aangeduid als ‘koninklijke goedkeuring’ van de Nederlandse overheid. Deze erkenning betekent veel: het staat voor het streven naar gelijke behandeling door de overheid.
 
Mijlpalen en uitdagingen
Waar in de jaren 50 en 60 een groot taboe heerst op homoseksualiteit, is de komst van de munt anno 2023 juist het tegenovergestelde van een taboe. Het laat de stappen zien die de organisatie heeft gezet. De verbindende, voortrekkende en vertegenwoordigende rol die het COC heeft, is verantwoordelijk voor tal van mooie initiatieven zoals Paarse Vrijdag voor acceptatie op school, een wettelijk discriminatieverbod en verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. Ook internationaal is COC actief. Zo krijgen LHBTI+  organisaties in meer dan 35 landen de steun die ze nodig hebben. 50 jaar na de eigen erkenning is COC dan ook in staat om organisaties in andere landen hierbij te helpen.
 
Er is echter nog een lange weg te gaan. Nederland staat op de 14e plek van landen waar alles goed is geregeld voor LHBTI+ personen. Er is nog altijd fysiek en verbaal geweld en vanuit de maatschappij klinkt nog veel weerstand en onbegrip. Het COC blijft zich onvermoeibaar inzetten voor een diverse en inclusieve samenleving.
 
Ontwerp
Het 50 jaar erkenning COC Gouden Tientje is ontworpen door Coen van Ham. De ontwerper staat met de munt stil bij de ontwikkeling die het COC heeft meegemaakt sinds de erkenning in 1973. De munt is ontworpen als dwarrelende confetti: de verschillende soorten confetti staan voor de mijlpalen die het COC heeft bereikt.
 
De voorzijde toont het portret van Koning Willem-Alexander, opgebouwd uit dwarrelende confetti. Rondom het portret staat ‘Willem-Alexander Koning der Nederlanden’ geschreven, in een speciaal ontworpen lettertype. Op de keerzijde van de munt staat in het midden het logo van COC. Rondom staan diverse symbolen afgebeeld. Deze staan voor de mijlpalen die het COC heeft bereikt, waaronder de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht in 2001 (de twee ringen) en de verplichting van LHBTI+ voorlichting op scholen in 2012 (het boekje). 
Meer informatie
Artikelnummer 0116612
Metaal Goud
Gehalte 900/1000
Gewicht 6,72 g
Diameter 22 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 10 euro
Oplage 750