Willemstad Gouden Tientje 2023

€ 545,00
Willemstad Gouden Tientje 2023

Willemstad Gouden Tientje 2023

€ 545,00
  • De keerzijde van de munt toont enkele belangrijke monumenten in Willemstad
  • Beperkte oplage: 800 stuks!
  • Geleverd in een luxe verpakking
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Wie aan Willemstad op Curaçao denkt, ziet meteen de kleurrijke panden aan de bekende Sint Annabaai voor zich. Willemstad staat inderdaad bekend om de kleurrijke, ‘Hollandse’ architectuur, maar wanneer u de stad beter leert kennen, ontdekt u ook de Spaanse en Portugese invloeden. Deze mix van invloeden en culturen heeft ervoor gezorgd dat verschillende wijken in de stad in 1997 zijn opgenomen tot het UNESCO Werelderfgoed. Dit is dan ook de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt, in opdracht van het ministerie van Financiën, een herdenkingsmunt slaat: het Willemstad Gouden Tientje.
 
Willemstad UNESCO Werelderfgoed
Willemstad is de hoofdstad van Curaçao, maar ook de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De Spanjaarden kenden het eiland al voor 1500, maar vestigden zich er officieel in 1527. In 1634 werd een handelspost aan de Sint Annabaai veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC). Jarenlang was Willemstad in Nederlandse handen, maar ook enkele jaren onder Engels beheer. In 2010 is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
 
Sinds 1997 behoren de historische wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai tot het UNESCO Werelderfgoed. Historisch Willemstad hoort hiermee tot een kleine groep van World Heritage Cities die vanwege hun universele cultuurhistorische waarde als monumenten worden gezien. De unieke ligging van de wijken rondom het water benadrukken waarom Willemstad zich onderscheidt als havenstad. Daarnaast profileert Willemstad zich nog altijd als historisch herkenbare stad. Het Willemstad Vijfje is alweer de tiende herdenkingsmunt die wordt uitgegeven in de serie UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2012 hebben heel wat bijzondere onderwerpen de revue gepasseerd.
 
Ontwerp:
Het Willemstad Gouden Tientje is ontworpen door Cleo Maxime de Brabander. De voorzijde toont Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond staat de Koningin Julianabrug in Willemstad afgebeeld. De vier sterren aan de bovenkant van de voorzijde staan symbool voor de vier landen die het Nederlands Koninkrijk vormen: Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De keerzijde bevat een stadsgezicht met alle vier de wijken die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai. Er zijn verschillende belangrijke monumenten op de munt te ontdekken: de Handelskade, de Mikvé Israël-Emanuel synagoge en Fort Amsterdam in Punda en de Emanu-el tempel; welke het begin van de wijk Pietermaai kenmerkt.
Meer informatie
Artikelnummer 0115391
Metaal Goud
Gehalte 900/1000
Gewicht 6,72 g
Diameter 22 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 10 euro
Oplage 800