België 10 euromunt ’75 jaar NAVO’ Zilver Proof in étui

€ 54,95
België 10 euromunt ’75 jaar NAVO’ Zilver Proof in étui

Belgie 10 euromunt 75 jaar NAVO Zilver Proof in etui

€ 54,95
  • Ter ere van 75 jaar NAVO
  • Erkenning voor een belangrijke intergouvernementele organisatie
  • Slechts 3.000 exemplaren wereldwijd
  • Voorzien van een genummerd Certificaat van Echtheid in een luxe etui
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Omdat veiligheid in het dagelijks leven cruciaal is voor het collectieve welzijn, heeft de NAVO tot doel de vrijheid en veiligheid van haar lidstaten te garanderen met politieke en militaire middelen. De samenwerking lijkt actueler dan ooit, nu Zweden als 32ste lidstaat is toegetreden tot de NAVO. Reden genoeg om stil te staan bij het 75ste jubileum van deze organisatie. Zodoende brengt de Koninklijke Munt van België nu een exclusieve zilveren 10 euromunt uit ter ere van 75 jaar NAVO.
 
75 jaar NAVO
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is een internationale en intergouvernementele organisatie die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. De grondslag is te vinden in het gezamenlijk verweer van verschillende Westerse landen  ten opzichte van externe dreigingen, met name vanuit het communistische machtsblok in het Oosten. De basis is het Noord-Atlantische Verdrag dat op 4 april 1949 in Washington D.C. werd getekend.
 
NAVO hoofdkantoor in Brussel
Het NAVO-hoofdkwartier of NATO HQ is na eerdere vestigingen in Londen en Parijs, sinds 1967 permanent neergestreken in Brussel. Alle politieke en administratieve functies, zoals de Noord-Atlantische Raad (NAC), het kabinet van de secretaris-generaal van de NAVO en de kantoren van de nationale delegaties van de 31 lidstaten, kantoren van de verbindingsofficieren en diplomatieke missies van 19 partnerlanden, de centrale administratie, het internationaal secretariaat en de internationale militaire generale staf zijn hier – aan de A201 vlakbij Brussels Airport - gehuisvest.
 
Ook het militaire hoofdkwartier van de NAVO huist sinds het vertrek uit Frankrijk in België. Dit wordt nog altijd Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) genoemd ondanks dat het ook de Allied Command Operations, verantwoordelijk voor de wereldwijde NAVO militaire operaties, een thuis biedt. Heel bewust ligt dit militaire hoofdkwartier niet te dicht bij Brussel, maar 80 km zuidelijker in Casteau, nabij Bergen. Dit niet alleen omwille van de veiligheid, maar ook om de regio aldaar een impuls te geven.
 
Een zilvermunt ter reflectie op 75 jaar Atlantisch Pact
Op de beeldzijde treft u het embleem van de NAVO, geprojecteerd over een globe en opgebouwd uit verscheidene puntjes om het intergouvernementele aspect van de organisatie te benadrukken. Weergegeven is de afkorting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in het Engels, Nederlands en Frans. Ook het jubileum zelf is uitgeschreven in deze drie talen. Rondtekst: NATO * NAVO * OTAN * 75 YEARS * JAAR * ANS, met telkens de NAVO-ster als spatiëring. Bestel de zilver Proof 10 euromunt ‘75 jaar NAVO’ snel, er zijn slechts 3.000 genummerde exemplaren wereldwijd! 
Meer informatie
Artikelnummer 0117879
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 18,75 g
Diameter 33 mm
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 10 euro
Oplage 3.000
Ontwerper Iris Bruijns (voorzijde) Luc Luycx (keerzijde)