75 jaar NAVO in coincard

€ 8,95
75 jaar NAVO in coincard

75 jaar NAVO in coincard

€ 8,95
  • Viering van 75 jaar NAVO
  • Unieke uitgifte met Nederlandse 50 cent, 20 cent en 5 cent
  • Exclusief geslagen bij de Koninklijke Nederlandse Munt
  • Gelimiteerde uitgifte van 7.500 stuks
 Direct leverbaar
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

4 april 1949 is een datum voor in de boeken: de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie komt op deze dag tot leven. Het verdrag, dat op dat moment vooral een gezamenlijk verweer is van het Westen tegen de dreiging van de Sovjet-Unie, groeit uit tot een internationale organisatie die vrijheid en veiligheid van haar lidstaten wil garanderen met politieke en militaire middelen.
 
Bij het ondertekenen in 1949 waren 12 landen betrokken. Door de jaren heen zijn er steeds meer landen bij gekomen en inmiddels staat de teller op 32: Zweden is eind februari 2024 als jongste lid toegetreden tot de organisatie. NAVO-lidmaatschap is mogelijk voor “elke Europese staat die de verwezenlijking van de beginselen van dit Verdrag kan bevorderen en die kan bijdragen tot de veiligheid van het Noord-Atlantische gebied.”
 
Basispunten van de NAVO
De belangrijkste spelers in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zijn de lidstaten zelf. De NAVO heeft, naast het garanderen van vrijheid en veiligheid van haar lidstaten, ook andere belangrijke basispunten. Zo houdt de NAVO vast aan het principe dat een aanval tegen een of meer van haar lidstaten als een aanval tegen alle lidstaten wordt beschouwd. Daarnaast biedt de NAVO een unieke connectie tussen lidstaten uit Europa en Noord-Amerika.
 
Ontwerp
De 75 jaar NAVO in coincard bevat drie Nederlandse munten: 50 cent, 20 cent en 5 cent, wat samen 75 cent is, een verwijzing naar het 75-jarig bestaan van de NAVO. Op de voorzijde van de coincard is het logo van de NAVO op de achtergrond zichtbaar. In het midden staan de jaartallen 1949 – 2024. Op de keerzijde van de coincard staat rechts nogmaals het logo, op links zijn alle landen te zien die deel uitmaken van de NAVO (met uitzondering van Zweden, die bij het maken van de coincard nog niet officieel was toegetreden).
 
Specificaties

0,50 euro
Metaal Nordic Gold
Gewicht 7,80 g
Diameter 24,25 mm
Rand Grove karteling
Kwalitieit Brilliant Uncirculated
 
0,20 euro
Metaal Nordic Gold
Gewicht 5,74 g
Diameter 22,25 mm
Rand Glad met zeven inkepingen
Kwalitieit Brilliant Uncirculated

0,05 euro
Metaal Verkoperd staal
Gewicht 3,92 g
Diameter 21,25 mm
Rand Glad
Kwalitieit Brilliant Uncirculated

 

Meer informatie
Artikelnummer 0118418
Metaal Divers
Gehalte Divers
Diameter Divers
Rand Divers
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde €0,75
Oplage 7.500