België 2,5 euromunt 2022 ‘20 jaar euromunt’ BU in coincard NL

€ 10,00
België 2,5 euromunt 2022 ‘20 jaar euromunt’ BU in coincard NL

Belgie 2,5 euromunt 2022 20 jaar euromunt BU in coincard NL

€ 10,00
  • Officiële uitgifte ter ere van 20 jaar euromunt
  • Euro-geïnspireerde verpakking in twee taalversies
  • Gelimiteerde oplage van max. 25.000 exemplaren
  • Wordt geleverd in een coincard met Nederlandstalige voorzijde
  • Een prachtig aandenken voor uzelf of leuk om cadeau te geven
  • Onderdeel van de Belgische Coincard Catalogus
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Sinds 2002 is de euro de munteenheid van 19 EU-landen met meer dan 340 miljoen inwoners en de op één na belangrijkste valuta ter wereld. Euromunten en eurobiljetten vormen een tastbare, dagelijkse herinnering aan de vrijheid, het betaalcomfort en de vele mogelijkheden die de Europese Unie ons te bieden heeft.
Zo maakt de euro het ons makkelijk om met vertrouwen te sparen en te beleggen, om prijzen te vergelijken en zaken te doen alsook om makkelijker te werken, te studeren of zelfs met pensioen te gaan in het buitenland. Na 20 jaar zijn we nagenoeg vergeten dat we ooit in Belgische frank betaalden en dat we voor onze vakantie telkens naar de bank moesten hollen om een voorraad lires, peseta's of drachmes in te slaan.
 
Een klinkende munt van 2½ euro
als kers op de verjaardagstaart
 
Op de beeldzijde prijkt het euroteken, op een globe achtige achtergrond van binaire getallen, eromheen quotes en 20 YEARS EURO. De getallenreeks: 11100010 10000010 10101100  staat voor het ‘€’. Het citaat onderaan "PER ASPERA AD ASTRA" is van ere-gouverneur Jan Smets, destijds de eurocommissaris, verantwoordelijk voor de invoering van de euro in België. “Via moeilijkheden naar de sterren”, is nog altijd actueel en treffend voor de invoering en het gebruik van de op één na grootste munteenheid ter wereld. Rechts in het ontwerp zijn sterren en strepen weergegeven, geïnspireerd op de waarde zijde van euro circulatie munten. In het pad van de sterren zijn de alledaagse voordelen van het gebruik van de euromunt benoemd: work, study, retire, travel, shopping, business (werk, studie, pensioen, reizen, winkelen, handel). Links onder de sterren staat de letter P, initiaal van graveur/modelleur Pannos Goutzemisis.
Op de muntzijde staan de gebruikelijke grafische elementen zoals de waarde, het jaartal en de Europese landkaart afgebeeld. Een euro-geïnspireerde coincard-verpakking  zorgt voor de finishing touch. 
Meer informatie
Artikelnummer 0114488
Metaal Messing
Gewicht 10,50 g
Diameter 25,65 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage 17.500 (verdeeld over twee taalversies)
Ontwerper Pannos Goutzemisis voorzijde, Luc Luycx keerzijde