Jaap Eden Vijfje 2019 UNC in coincard

€ 5,00
Jaap Eden Vijfje 2019 UNC in coincard

Jaap Eden Vijfje 2019 UNC in coincard

€ 5,00
Officiële 5 euro herdenkingsmunt in het teken van Jaap Eden, sportlegende van eigen bodem.
  • Muntontwerp door kunstenares Wineke Gartz
  • Onderdeel van de officiële Coincard Catalogus
  • Officieel wettig betaalmiddel in Nederland
  • Geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt
  • Alle versies van het Jaap Eden Vijfje zijn streng gelimiteerd!
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Met het Jaap Eden Vijfje, de derde uitgifte in de serie Nederlandse Sporticonen, eert Nederland zijn grootste schaatslegende van vroeger.

Jacobus Johannes Eden (Groningen, 19 oktober 1873) groeide eind 19e eeuw uit tot Nederlands’ grootste schaatslegende. Hoewel dat meer dan 100 jaar geleden is, worden zijn uitzonderlijke prestaties in ons schaatsland nog steeds breed erkend. Zo is de jaarlijkse sportprijs ‘Sporter van het Jaar’ naar hem vernoemd en werd in 1961 de Jaap Eden IJsbaan geopend in Amsterdam. Lees meer over Jaap Eden op onze pagina “Over Jaap Eden”.

Ontworpen door Wineke Gartz
Het Jaap Eden Vijfje is ontworpen door kunstenares Wineke Gartz. We zien Jaap Eden die naar ons toe komt schaatsen op de wijze van een groot kampioen: sterk en onverzettelijk, maar ook kalm en vanzelfsprekend. We zien de gebogen houding van de winnaar die zijn eigen weg gaat, door weer en wind, gedreven door de wil om de beste te zijn. Het doet zelfs nog een beetje denken aan de barre winters van vroeger. De diepliggende krassen in het ijs geven het gevoel van een Nederlands landschap en symboliseren de indruk die Jaap Eden als sporter achterliet.

Op de voorzijde zien we de krassen gespiegeld terug. De impact van Jaap Eden drukt hier letterlijk door in het heden. De opliggende krassen op het glanzende fond vormen een feestelijke, stralende achtergrond voor het portret van Koning Willem-Alexander. Lees meer over het ontwerp op onze pagina “De ontwerpster aan het woord”.
Meer informatie
Artikelnummer 0106456
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29,0 mm
Kwaliteit Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 60.000