KNRM 200 jaar Vijfje 2024 Eerste Dag Uitgifte

€ 17,50
KNRM 200 jaar Vijfje 2024 Eerste Dag Uitgifte

KNRM 200 jaar Vijfje 2024 Eerste Dag Uitgifte

€ 17,50
  • Alleen beschikbaar op 25 en 26 april tot 23.59 uur! Daarna gegarandeerd uitverkocht!
  • Uitgifte in een genummerde coincard verpakking
  • Geleverd in een Eerste Dag envelop, voorzien van uniek datumstempel en paraaf van de muntmeester
  • Onderdeel van de officiële Coincard Catalogus
  • De definitieve oplage wordt in de eerste week van mei bekendgemaakt
Levering vanaf 25 april
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Een vrijwillige organisatie die al 200 jaar volledig kosteloos te werk gaat en hierbij al tienduizenden mensen heeft gered: de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een van de meest waardevolle organisaties die ons land kent. Tijdens het jubileumjaar van de KNRM, dat op 11 november 2023 is gestart en op 11 november 2024 eindigt, is er ook vanuit de overheid extra aandacht voor de reddingsorganisatie. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat, in opdracht van het ministerie van Financiën, een officiële 5 euro herdenkingsmunt voor KNRM 200 jaar!
 
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 200 jaar 
We weten inmiddels niet beter dan dat er een reddingsorganisatie bestaat die de Nederlandse kust veilig houdt. In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. In 200 jaar tijd zijn er meer dan 130.000 mensen gered. Sinds de oprichting in 1824 houdt de KNRM zich vast aan drie pijlers:
  1. Hulpverlening is kosteloos.
  2. Het reddingwerk wordt uitgevoerd door vrijwilligers.
  3. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs
 
In 200 jaar tijd is er nog nooit een reden geweest om het fundament van deze drie pijlers te veranderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de organisatie kan blijven voortbestaan. De reddingsacties worden enkel uitgevoerd door vrijwilligers en gealarmeerd en gecoördineerd door het kustwachtcentrum. De KNRM werkt ook nauw samen met organisaties zoals de veiligheidsregio’s, ambulances, brandweer, politie en reddingsbrigades. Zo worden redden en helpen op het water optimaal uitgevoerd.
 
Ontwerp
Het KNRM 200 jaar Vijfje is ontworpen door Coralie Vogelaar, in samenwerking met ontwerper Hendrik-Jan Grievink. De voorzijde van de munt bevat de afbeelding van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. Zijn ogen richten zich op de horizon. Bovenin start de tekst ‘Willem-Alexander Koning der Nederlanden’, welke in een halve cirkel doorloopt. Voor de keerzijde van de munt is de zee van een heel andere kant zichtbaar: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt. Op de keerzijde staat ook de tekst ‘Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1824 – 2024’. Rechts bovenin zijn het munthuisteken en muntmeesterteken te vinden.
Meer informatie
Artikelnummer 0118458
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,5 g
Kwaliteit Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 2.884