Officiële Herslag Leeuwendaalder 2023 Goud 1 ounce

€ 3.095,00
Officiële Herslag Leeuwendaalder 2023 Goud 1 ounce

Officiële Herslag Leeuwendaalder 2023 Goud 1 ounce

€ 3.095,00
  • Geliefde handelsmunt uit 1589, welke geslagen werd in West-Friesland
  • In zwart marmeren munthouder, inclusief uniek gezandstraald detail
  • Zeer beperkte oplage van 25 stuks in munthouder
  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Ze behoren misschien wel tot de meest iconische munten die ons land kent: de Leeuwendaalders. Deze handelsmunt is sinds 2017 een terugkerend element in het jaarprogramma van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Leeuwendaalder dankt zijn naam aan de afbeelding van een Hollandse leeuw op de beeldenaar. De munt werd in 1575 voor het eerst geslagen door de Provincies der Nederlanden. Elke provincie had een eigen leeuw én munthuis waar de munten werden geslagen. De Leeuwendaalders werden voornamelijk gebruikt voor de zeehandel en groeiden zo uit tot internationale handelsmunten. De Officiële Herslag Leeuwendaalder Goud 1 ounce is een ware aanwinst voor uw collectie.
 
Leeuwendaalder uit West-Friesland
Na Utrecht, Zeeland, Gelderland, Holland, Overijssel en Nijmegen is nu de provincie West-Friesland aan de beurt voor een herslag van de Leeuwendaalder. In 2023 is het 435 jaar geleden dat West-Friesland startte met het slaan van deze munt. De Staten-Generaal gaven pas in 1589 toestemming voor het slaan van deze munt, maar naar verluid waren enkele provincies hier in 1588 al mee begonnen. Ook West-Friesland werd hier van verdacht. Met de Leeuwendaalder 2023 heeft u de herslag van een eeuwenoude munt in handen.
 
Marmeren munthouder
Bij een bijzondere munt hoort ook een bijzondere verpakking! In samenwerking met IKA Natuursteen is voor de Leeuwendaalder Goud 1 ounce een bijzondere, marmeren munthouder ontworpen. De Leeuwendaalder is een eeuwenoude munt die veel werd gebruikt in de overzeese handel. Er zijn dan ook heel wat munten die gedurende de jaren over de hele wereld zijn geweest en er zijn ongetwijfeld munten naar de bodem van de oceaan gezonken.
 
De bodem van de oceaan is ook het begin van een ander proces: de vorming van marmer. Marmer ontstaat door het afbrokkelen van gesteente dat wegzakt, samen met andere organische materialen. Dit sediment zakt weg onder diverse aardlagen en door opstapeling van bovenliggende aardlagen ontstaat een hoge druk. Ook komt het sediment gesteente dichterbij de aardkern, waar de temperatuur hoger ligt. De celstructuur verandert en zo ontstaat er marmer. Een marmeren munthouder past dan ook perfect bij deze handelsmunt!
 
De munthouder voor de gouden Leeuwendaalders is zwart van kleur en heeft aan de onderzijde een bijzonder detail: hier is de afbeelding van een leeuw op gezandstraald. Hieronder staat de tekst ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, wat betekent: ‘Eendracht maakt macht’.  De perfecte houder voor een unieke munt! De Leeuwendaalder Goud 1 ounce wordt geleverd in de munthouder en bevat ook een genummerd Certificaat van Echtheid.
Meer informatie
Artikelnummer 0116213
Metaal Goud
Gehalte 999,9/1000
Gewicht 1 troy ounce (31,1 g)
Diameter 38,7 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Oplage 75 (25 in munthouder)