Officiële Herslag Leeuwendaalder 2024 Goud 2 Ounce

€ 5.995,00
Officiële Herslag Leeuwendaalder 2024 Goud 2 Ounce

Officiele Herslag Leeuwendaalder 2024 Goud 2 Ounce

€ 5.995,00
  • Bijzondere herslag in dubbele dikte!
  • Gouden munt, gebaseerd op de Leeuwendaalder uit Deventer (1640)
  • In luxe verpakking, gemaakt van purperhart hout dat met de tijd paarser kleurt: iedere munthouder is uniek
  • Ontdek een extra detail aan de binnenzijde van de verpakking!
  • Slechts 10 stuks verkrijgbaar
  • Inclusief genummerde munthouder en Certificaat van Echtheid
Leverbaar vanaf eind april
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De nieuwe Leeuwendaalder is gearriveerd! Er is nog altijd veel aandacht en interesse voor de munten die eeuwen geleden in ons land werden geslagen. En dat begrijpen we bij de Koninklijke Nederlandse Munt maar al te goed; deze munten hebben immers altijd een bijzonder verhaal te vertellen. En met een mooie herslag van een oude munt kiest u voor onberispelijke kwaliteit én een mooi verhaal. Wist u dat het voor Nederlandse koopmannen veel interessanter was om een buitenlandse schuld af te betalen in Leeuwendaalders? Dit was ten opzichte van de duurdere rijksdaalders een betere optie. Op deze manier werd de Leeuwendaalder een veelgebruikte munt voor de (zee)handel.

Van daalder naar dollar
Wist u dat de Leeuwendaalder de voorloper is van de huidige Amerikaanse dollar? Hollandse kolonisten namen de munt mee naar New Amsterdam (later New York) en gebruikten deze daar volop.  Het woord ‘'daalder’' werd in het Engels vertaald naar “dollar”. De grootste valuta ter wereld kent haar oorsprong in een Nederlandse munt! 
 
De Leeuwendaalder werd in Nederland vanaf 1575 geslagen en uitgegeven door zes van de zeven Nederlandse provincies en enkele grote steden. Een van deze steden is Deventer. De Leeuwendaalder 2024 Goud 2 Ounce is een gouden herslag van de originele munt uit Deventer, welke een bijzondere verrassing in petto heeft!
 
Leeuwendaalder uit Deventer
Deventer is een van de steden waar de Leeuwendaalder werd geslagen en uitgegeven. Echter was de stad betrekkelijk laat met het slaan van deze munt, omdat er sprake was van strenge controle. In 1640 kreeg de muntmeester van Deventer, Johan Wyntgens, alsnog de opdracht om Leeuwendaalders te gaan slaan, omdat de aanmunting van zilver toch winstgevend bleek.
 
Omdat er bij Deventer sprake is van een stedelijke Leeuwendaalder, is het wapenschild van Holland vervangen voor een stadsadelaar, het boegbeeld van Deventer. Ook is er sprake van een andere tekst op de keerzijde: ‘ME VIGILANTE FLORET DAVENT.’ Dit betekent: ‘Omdat ik waak, bloeit Deventer’. De tekst maakt deze gouden Leeuwendaalder extra uniek.
 
Luxe munthouder
Zoals altijd wordt de Leeuwendaalder geleverd in een bijzondere munthouder. En de Gouden herslagen hebben vanzelfsprekend een extra luxe uitstraling. Speciaal voor de Leeuwendaalder 2024 Goud 2 Ounce is gekozen voor een purperhart hout verpakking. Purperharthout is een zeer exclusieve houtsoort die na doorzagen bruin van kleur is, maar langzamerhand een diep paarse kleur krijgt. Dit is ook het geval bij de munthouders: na blootstelling aan zuurstof en licht krijgen de houders een paarsere kleur. Dit maakt iedere munthouder uniek.

Dit stabiele en tropische hardhout uit Brazilië heeft exact de luxe uitstraling die uw gouden Leeuwendaalder verdiend. Aan de binnenzijde, rondom de munt, zijn de contouren van een kompas zichtbaar. Dit is een verwijzing naar de rol van de Leeuwendaalder binnen de internationale handel.
Meer informatie
Artikelnummer 0118542
Metaal Goud
Gehalte 999,9/1000
Gewicht 2 troy ounce (62,2 g)
Diameter 38,7 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Oplage 10