Beneluxset 2023

€ 65,00
Beneluxset 2023

Beneluxset 2023

€ 65,00
Zet op Wensenlijst
  • 75 jaar Verdrag van Brussel
  • Alle 8 euromunten met jaartal 2023 van België, Nederland én Luxemburg in BU-kwaliteit
  • Niet alle denominaties worden in omloop gebracht
  • Alle munten zijn geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt
  • Geleverd in genummerde verpakking inclusief een bijzondere themapenning
  • De enige drie landen muntset ter wereld!
  • Beperkte oplage van slechts 5.000 muntsets
Direct beschikbaar

Ook beschikbaar in abonnement
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

75 JAAR VERDRAG VAN BRUSSEL
1948 was een historisch belangrijk jaar voor België, Nederland en Luxemburg. In dat jaar ontstond namelijk niet alleen de Douane-Unie als voorloper van de Benelux, maar sloten de drie landen – samen met Frankrijk en het VK, plus alle bijbehorende overzeese gebiedsdelen - ook het Verdrag van Brussel. Doel van dit pact was een West-Europese samenwerking op militair gebied te creëren, die de vijf lidstaten ertoe verbond elkaar onderling bij te staan in geval van agressie. Zo konden ook de banden worden versterkt met de Verenigde Staten, die een jaar later met het initiatief tot de NAVO kwamen. Na de oprichting hiervan in 1949, besloten de vijf landen van het Verdrag van Brussel hun militaire organisatie in de NAVO te integreren.

Het Verdrag van Brussel bleef evenwel naast de NAVO bestaan, totdat het in 1954 opging in de West-Europese Unie (WEU) waartoe ook de voormalige As-mogendheden Italië en West-Duitsland toetraden. Deze organisatie voor militaire samenwerking op Europees niveau, die tussen 1954 en 2011 actief was, telde op haar hoogtepunt 10 volwaardige lidstaten, 6 geassocieerde lidstaten, 5 waarnemende landen en 7 geassocieerde partners. Gedurende deze periode werden de meeste taken van de WEU echter geleidelijk binnen het kader van de Europese Unie opgenomen. Daardoor werd de WEU stilaan overbodig en op 30 juni 2011 beëindigde de organisatie haar activiteiten.
 
Alle Benelux euromunten 2023 op een rij
Deze fraaie muntenset groepeert alle 24 euro’s van 2023 uit België, Nederland en Luxemburg in een onberispelijke BU-kwaliteit. De luxe vierluik kaartverpakking met genummerde sleeve staat dit jaar geheel in het teken van 75 jaar Verdrag van Brussel en de drie regeringsgebouwen van de Benelux. Lees meer over het Paleis der Natie in Brussel, het Binnenhof in Den Haag en het Parlementsgebouw van Luxemburg.
 
De set bevat daarnaast een exclusieve penning met een diameter van 30 mm. Op de voorzijde een citaat uit het verdrag: 1948 BRUSSELS PACT => FOR COLLABORATION IN ECONOMIC, SOCIAL AND CULTURAL MATTERS AND FOR COLLECTIVE SELF-DEFENCE. De spiraal opgebouwd uit 75 pijltjes (voor 75 jaar) spiraalt steeds groter als symbool voor de ontwikkeling en het groeiende resultaat van het verdrag. De spiraal start in Brussel en betrekt alle deelnemende partijen van het eerste uur, het laatste pijltje staat achter 2023. Verder staan hier de munt- en muntmeestertekens en initiaal ontwerper. Op de keerzijde gaat de spiraal de andere kant op en verkleint symbolisch bij elke draaiing de economische, sociale en culturele verschillen in het Europees verband dat eerst gevormd werd door op een volgend: de EGKS, EMU, Europese gemeenschap en nu de EU is. Tekst: EUROPEAN COAL AND STEEL COMMUNITY – EUROPEAN ECONOMIC COMMUNITY – EUROPEAN COMMUNITIES – EUROPEAN UNION.
 
Specificaties penning:                                                                                                                                                             
Metaal: Cu/Ni
Kwaliteit: Brilliant Uncirculated
Gewicht:    9,5 g
Diameter: 30 mm
Rand: Glad
Ontwerp Pannos Goutzemisis
Oplage: Max. 5.000 (alleen als onderdeel van set)
Meer informatie
Artikelnummer 0116916
Metaal Divers
Gewicht Divers
Diameter Divers
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 11,64 euro
Oplage 5.000