Woudagemaal Vijfje 2020 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Woudagemaal Vijfje 2020 BU-kwaliteit in coincard

Woudagemaal Vijfje 2020 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Officiële 5 euro herdenkingsmunt ter ere van het 100-jarig jubileum van UNESCO werelderfgoed het Ir. D.F. Woudagemaal.
  • In BU-kwaliteit: de eerste munten geslagen met een nieuwe muntstempel
  • De eerste munt waarop Koning Willem-Alexander met zijn baard is afgebeeld!
  • In uniek genummerde coincard verpakking
  • Vorige herdenkingsmunt ‘75 jaar vrijheid’ volledig uitverkocht
  • Onderdeel van de Coincard Catalogus en de Nationale Collectie®
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Koninklijke Nederlandse Munt viert het 100-jarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal: het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee (later het IJsselmeer) te pompen. Het Woudagemaal speelt tot op de dag van vandaag een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding en wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet. Meer over het Woudagemaal leest u hier.
 
Nederlandse ingenieurs aan het werk
Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld gaat men de strijd aan tegen het water. Er zijn grofweg drie grote problemen te onderscheiden: te veel, te weinig of te vies water. Het Woudagemaal is een exemplarisch voorbeeld van Nederlands watermanagement en vertegenwoordigt het hoogtepunt van de bijdrage van Nederlandse ingenieurs en architecten in de strijd tegen het water. Bekijk hier onze video over de internationale samenwerkingen die Nederlandse ingenieurs zijn aangegaan om het water te beheersen.
 
Ontwerp
De ontwerper van het Woudagemaal Vijfje is beeldend kunstenaar Berend Strik. Het Woudagemaal Vijfje is de eerste herdenkingsmunt waarop Koning Willem-Alexander met zijn baard wordt afgebeeld. Dit maakt de herdenkingsmunt extra memorabel en bovendien zeer gewild. Op de voorzijde van de munt wappert de vlag van Friesland achter het portret van de Koning. Daaronder ziet u een fragment van de kanalen die het Woudagemaal omringen. De keerzijde toont vanuit vogelvluchtperspectief een strakke weergave van het Woudagemaal. Het lettertype dat op beide zijden van de munt wordt gebruikt, is afkomstig van de stoommachines in het Woudagemaal. Meer over Berend Strik en het ontwerp van het Woudagemaal Vijfje leest u hier.
 
Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO werelderfgoederen in Nederland. Daarom is het Woudagemaal Vijfje de negende uitgifte in de serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2021), na onder andere het Schokland Vijfje (2018) en het Beemster Vijfje (2019). Het Woudagemaal Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.
Meer informatie
Artikelnummer 0109396
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29,0 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 15.000