Zilveren Dukaat ‘Kasteel Poptaslot’ 2023

€ 54,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Poptaslot’ 2023

Zilveren Dukaat ‘Kasteel Poptaslot’ 2023

€ 54,95
  • Maak kennis met een van de mooiste kastelen uit de provincie Friesland
  • Met provinciewapen van Friesland en ridder Godard van Reede (1644-1703)
  • Geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Kasteel Poptaslot is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?
 
Deel 11: Ontdek hoe de adel leefde in Kasteel Poptaslot
Een karakteristiek poortgebouw, de schitterende 16e -eeuwse trapgevels, de adembenemende schoonheid van de tuinen: welkom bij Het Poptaslot in Marssum, provincie Friesland. Het slot werd in 1512 gebouwd door de familie Heringa. Hierdoor ontstaat de naam Heringa State, welke jarenlang in stand wordt gehouden, ook als de adellijke familie Van Eysinga het huis in handen krijgt. De modernisering die deze familie doorvoert, is vandaag de dag nog steeds te bewonderen. Het prachtige, 17e-eeuwse interieur is nog altijd intact. Is dit hoe de adel leefde? De prachtige uitstraling van het Poptaslot laat in ieder geval nog genoeg aan de verbeelding over.
 
In 1687 krijgt de Heringa State opnieuw een andere eigenaar: dr. Henricus Popta. Dit betekent dat ook de naam veranderd naar Poptaslot. Popta, advocaat van beroep, is in eerste instantie alleen van plan het huis als zomerverblijf te gebruiken, maar zorgt er toch voor dat alles in zeer goede staat blijft. En dat is vandaag de dag nog steeds te zien. Het Poptaslot is in juli en augustus geopend voor publiek: het is dan mogelijk een rondleiding te volgen. Vergeet deze dan niet te combineren met een wandeling door de tuinen!
 
Ridder Godard van Reede
In de Muntwet staat vermeldt dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas moet worden afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 – 1703) kruipt in het harnas van deze ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier is hij bekend als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Poptaslot’ staat ridder Godard van Reede voor het kasteel. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift luidt: MO.NO.ARG.REG.BELGII. FRI ‘. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. FRI staat voor de provincie Friesland.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten? Hier leest u meer!
Meer informatie
Artikelnummer 0116330
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000