Zilveren Dukaat ‘Brug Kuinderburcht’ 2023

€ 54,95
Zilveren Dukaat ‘Brug Kuinderburcht’ 2023

Zilveren Dukaat Brug Kuinderburcht 2023

€ 54,95
  • Ontdek deze bijzondere bezienswaardigheid in de jongste provincie van Nederland
  • Met provinciewapen van Flevoland en ridder Godard van Reede (1644-1703)
  • Geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Brug Kuinderburcht is onderdeel en tevens de afsluiter van de serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?
 
Deel 12: Bijzondere burcht in Noord-Flevoland
Het laatste deel van de serie is misschien wel de meest opvallende. Er is geen groots en indrukwekkend kasteel op de munt te vinden, maar een bescheiden brug: de Brug Kuinderburcht. De geschiedenis achter deze nederzetting is echter zeker het ontdekken waard.
 
Net over de grens van de provincie Flevoland ligt een brug, maar het is er niet zomaar een. Er zijn bronnen uit de 12e eeuw waarin deze brug, de burcht in Kuinre, al wordt besproken. In de 15e en 16e eeuw wordt het gebied rondom de burcht aangeduid als ‘grachten, een brug, verschillende woonvertrekken, een poort, bijgebouwen en verdedigingswerken’. Bij een groot onderzoek in de jaren 40 van de 20ste eeuw worden bij opgravingen fundamenten gevonden van een burcht die verschillende heersers heeft gekend, de heren van Kuinre. Een van de eerste bewoners van de Kuinderburcht is Hendrik de Crane, een heer die rooftochten uitvoert in Friesland, met de nodige conflicten tot gevolg.
 
De Brug Kuinderburcht stond vooral bekend vanwege het moerassige gebied in de omgeving, waardoor de heren van de burcht voornamelijk leefden van jacht en visserij. Het jachtgebied werd echter kleiner waardoor de aandacht werd verlegd naar het heffen van tol op de scheepvaart, welke plaatsvond op de Zuiderzee. De Heren van Kuinre controleerden vanuit de burcht diverse handelsroutes via de Kuinder, de Vecht en de IJssel. Sinds 2020 zijn op diverse plekken in de omgeving van de brug doorkijkpanelen met tekeningen geplaatst. Hiermee is het mogelijk om een object of gebeurtenis te bekijken die niet meer zichtbaar is.
 
Ridder Godard van Reede
In de Muntwet staat vermeldt dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas moet worden afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 – 1703) kruipt in het harnas van deze ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier is hij bekend als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Brug Kuinderburcht’ staat ridder Godard van Reede voor de brug. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift luidt: MO.NO.ARG.REG.BELGII. ‘. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.FLEVO’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden.  FLEVO staat voor de provincie Flevoland.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten? Hier leest u meer!
Meer informatie
Artikelnummer 0117175
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000