Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ 2022

€ 54,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ 2022

Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ 2022

€ 54,95
  • Munt voor het enige kasteel in Drenthe
  • Geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 – 1703)
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
  • 2.000 stuks verkrijgbaar (waarvan 350 stuks in de speciale set)
  • Ook beschikbaar in een speciale set
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Kasteel Coevorden is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?

Deel 9: Ontdek de roerige geschiedenis van Kasteel Coevorden
Kasteel Coevorden is het enige kasteel dat Drenthe rijk is en in deze provincie zijn ze dan ook terecht trots op dit historische bouwwerk uit de elfde eeuw. De voormalige vesting lag tussen de Hanzesteden Münster en Groningen en had daardoor een groot strategisch belang. Door de jaren heeft het kasteel meerdere bewoners gehad. Na de laatste bewoner, Karel van Gelre, kwam het kasteel in verval. Het kasteel werd in de 20ste eeuw gerestaureerd en is nu in gebruik als hotel.

Het kasteel begon als een motte, een speciale versterking op een kunstmatige heuvel, om zo de handelsweg tussen Duitsland en Groningen te bewaken. De tolheffing voor de passage door de moerassen van Coevorden gaf heel wat conflicten tussen de kasteelheer van Coevorden en de landsheer van Utrecht. Rondom het kasteel groeide een kleine nederzetting langzaam uit tot de stad Coevorden.

Ridder Godard van Reede
De Muntwet schrijft voor dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas staat afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier kennen ze hem als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.

Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’ staat ridder Godard van Reede voor de burcht. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift van de uitgifte luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.DR.’. Dit is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘DR.’ staat voor de provincie Drenthe.

De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.

Meer informatie
Artikelnummer 0114831
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000