Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ 2022

€ 54,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ 2022

Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ 2022

€ 54,95
  • Duik in de geschiedenis van de Fraeylemaborg!
  • Geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 –1703)
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
  • 2.000 stuks verkrijgbaar (waarvan 350 stuks in de speciale set)
  • Ook beschikbaar in een speciale set
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met de Fraeylemaborg is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?
 
Deel 8: Ontdek de historische Fraeylemaborg
De Fraeylemaborg staat op een landgoed in het Groningse Slochteren, ten midden van een groot park aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het originele borggebouw werd al meer dan zeven eeuwen geleden gesticht als steenhuis. Door de eeuwen heen groeide het uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. Het gebouw was bewoond tot 1972, waarna het verkocht werd aan de Gerrit van Houten Stichting. De Fraeylemaborg werd gerestaureerd en opende haar deuren als museum.
 
De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20e eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal. Daarnaast is er op het terrein een restaurant in het voormalige ‘schathuis’ (ofwel veestal) en een museumwinkel in het voormalige koetshuis. Bovendien is er een oranjerie, waar een speelse presentatie te zien is over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden.
 
Ridder Godard van Reede
De Muntwet schrijft voor dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas staat afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier kennen ze hem als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Fraeylemaborg’ staat ridder Godard van Reede voor de historische Groningse borg. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift van de uitgifte luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.GRO.’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘GRO.’ staat voor de provincie Groningen.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten?
Meer informatie
Artikelnummer 0113454
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000