Zilveren Dukaat ‘Kasteel Hoensbroek’ 2020

€ 49,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Hoensbroek’ 2020

Zilveren Dukaat Kasteel Hoensbroek 2020

€ 49,95
De derde uitgifte van de serie ‘Nederlandse kastelen’! 
  • In opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 –1703)
  • Sinds 1659 in de Muntwet!
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt in opdracht van het ministerie van Financiën geslagen en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met ‘Kasteel Hoensbroek’ is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee? Sluit een abonnement af en krijg de volgende uitgiften automatisch thuisgestuurd!

Deel 3: Beleef Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek is één van de mooiste kastelen van Europa. Het kasteel telt meer dan veertig authentiek ingerichte kamers: van een prachtige en sierlijke balzaal tot een donkere, lugubere kerker. Zeven eeuwen lang werd Kasteel Hoensbroek, op enkele periodes na, bewoond. De geschiedenis van het kasteel begint in de veertiende eeuw bij ridder Herman Hoen, de eerste heer van de Nederlandse adellijke familie Van Hoensbroeck. Bijna zeshonderd jaar lang is het kasteel in handen geweest van ridders, graven en markiezen die door de gangen dwaalden. De bewoners vormden samen een bonte stoet van adellijke dames en heren. Bovendien woonde en werkte de bekende Nederlandse dichter-schrijver Bertus Aafjes tussen 1951 en 1973 samen met zijn gezin in Kasteel Hoensbroek. Het kasteel heeft meerdere functies gehad, waarvan een verdedigingsburcht en woonhuis de twee belangrijkste waren. De gigantische middeleeuwse toren steekt als een landmark boven het landschap uit en trekt u richting het kasteel. Wanneer u vervolgens het kasteel inloopt, staat u versteld van alle pracht en praal: het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Bent u benieuwd naar de Nederlandse kastelen uit de serie?

Het bijzondere leven van Godard van Reede
Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de serie ‘Nederlandse kastelen’. Op veertienjarige leeftijd werd de jonge ‘Heer van Ginkel’ al klaargestoomd voor een militaire carrière en werd hij ritmeester over zijn eigen compagnie ruiters. In 1660 vergezelde hij zijn vader tijdens een diplomatieke missie naar het Spaanse hof, ter gelegenheid waarvan schilder Jurriaen Ovens drie levensgrote portretten van de familie maakte en dichter Joost van den Vondel een lofdicht schreef. Tijdens zijn leven heeft van Reede grote militaire prestaties geleverd in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk. Lees meer over Godard van Reede en andere historische ridders.
 
Ontwerp
De voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Hoensbroek’ toont, direct in lijn met de Nederlandse Muntwet, een geharnaste ridder met het provinciewapen voor het linkerbeen. In de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’ treedt de historische ridder Godard van Reede ten tonele. Van Reede staat voor het beroemde Limburgse Kasteel Hoensbroek; op zijn schild is het wapen van de provincie Limburg afgebeeld. Op de voorzijde van de uitgifte leest u het opschrift ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.LIMB.’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘LIMB.’ staat voor de provincie Limburg.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Daarbij vindt u het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Leer meer over de geschiedenis van de Zilveren Dukaten.
Meer informatie
Artikelnummer 0109317
Niet te bestellen tekst Uitverkocht
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40,0 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000