Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ 2020

€ 49,95
Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ 2020

Zilveren Dukaat Kasteel Muiderslot 2020

€ 49,95
Vierde uitgifte in de serie ‘Nederlandse kastelen’!
  • In opdracht van het ministerie van Financiën
  • Met ridder Godard van Reede (1644 –1703)
  • In behuizing geïnspireerd door het ridderharnas
  • Inclusief Certificaat van Echtheid
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Kasteel Muiderslot is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee? Sluit een abonnement af en krijg deze en de volgende uitgiften automatisch thuisgestuurd!

Deel 4: Beleef Kasteel Muiderslot
Het grootse Muiderslot is één van de beroemdste kastelen van Nederland. Het kasteel staat onder andere bekend als het Nederlandse verblijfsadres van Sinterklaas. De geschiedenis van het kasteel gaat ver terug. In 1285 is Muiderslot gebouwd met één doel: verdediging. Floris V (1254 – 1296), graaf van Holland, gaf hiervoor de opdracht. Na zijn dood raakt het kasteel in verval en door de eeuwen heen is het kasteel afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Het kasteel wordt door de jaren heen steeds verder uitgebreid. Pieter Corneliszoon Hooft (1581 – 1647), beter bekend als P.C. Hooft, komt in 1609 op het Muiderslot wonen en blijft er tot hij sterft. P.C. Hooft is verantwoordelijk geweest voor de aanleg van de tuinen bij het slot. Sinds 1878 is Kasteel Muiderslot een rijksmuseum. Het kasteel is toen gerestaureerd onder leiding van de architect Pierre Cuypers. De beroemde architect is bekend van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, maar was ook verantwoordelijk voor het uiterlijk van het prachtige Kasteel de Haar te Haarzuilens (Utrecht). Dit kasteel is niet voor niets als eerste vereeuwigd op een Zilveren Dukaat in de serie ‘Nederlandse kastelen’. Ontdek Kasteel Muiderslot en de andere Nederlandse kastelen van deze indrukwekkende serie op onze website.
 
Ridder Godard van Reede
De Muntwet schrijft voor dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas staat afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 –1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninrijk. Hier kennen ze hem als Godard de Ginkell. Ontdekt Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.

Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ staat ridder Godard van Reede voor het beroemde Noord-Hollandse kasteel. Op het schild voor zijn linkerbeen is het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift van de uitgifte luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.HOL SEP’. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘HOL SEP’ staat voor de provincie Noord-Holland.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.
 
Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten?
Meer informatie
Artikelnummer 0109772
Metaal Zilver
Gehalte 873/1000
Gewicht 28,25 g
Diameter 40,0 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage 2.000